Stimularea magnetică transcraniană ar putea fi benefică pentru depresia rezistentă la tratament

©

Autor:

Stimularea magnetică transcraniană ar putea fi benefică pentru depresia rezistentă la tratament

Deși sunt numeroase terapii pentru depresie, ca antidepresivele sau psihoterapia, acestea nu funcționează pentru toți pacienții. În cazul persoanelor depresive care nu răspund la prima linie de tratament, terapia electroconvulsivă (electroșocuri) a fost tratament standard pentru depresia rezistentă la tratament, pentru mulți ani. Este considerată cea mai eficientă și utilă tehnică de tratament pentru această afecțiuni, deși poate fi dificil de tolerat din cauza efectelor adverse asupra memorie și cogniției.

 

Pentru acei indivizi și cei care nu au un răspuns benefic al organismului la medicație sau terapie, este posibilă o nouă metdă de tratament numită stimulare magnetică transcraniană, conform cercetătorilor din cadrul Universității Harvard.

De ce apare depresia?
Stimularea magnetică transcraniană este o formă de stimulare cerebrală, neinvazivă, ce acționează asupra activității sistemului nervos central prin aplicarea de câmpuri magnetice puternice către regiuni specifice din creier implicate în depresie. Rar produce efecte adverse, acestea fiind de obicei dureri de cap în timpul sau după tratament.

Cercetările privind eficiența acestei terapii au arătat că 50-60% dintre pacienții cu depresie care nu răspund la tratamentul medicamentos au prezentat îmbunătățiri cu ajutorul tehnicii de stimulare magnetică transcraniană.

Această terapie este o opțiune intens studiată de tratament ce necesită sesiuni de aproximativ 5 zile pe săptămână pentru mai multe săptămâni. Fiecare sesiune de tratament durează 20-50 minute, în funcție de dispozitv și de protocolul clinic adoptat. Tehnicianul va determina intensitatea ideală de stimulare și ținta anatomică.

Tehnica este intens studiată pentru a se stabili dacă poate reprezența un mod de tratament în afecțiuni neurologice, managementul durerii sau reabilitarea fizică, concomitent cu ședințele de psihoterapie.

Află care sunt simptomele depresiei.
Sursa: Harvard Health Publishing


Data actualizare: 11-08-2019 | creare: 28-02-2018 | Vizite: 5287
Bibliografie
Ttranscranial magnetic stimulation (TMS): Hope for stubborn depression, link: https://www.health.harvard.edu/blog/transcranial-magnetic-stimulation-for-depression-2018022313335
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •