Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare

Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare

©

Autor:

Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Amsterdam arată că tulburările de personalitate antisocială È™i cele asociate consumului de alcool în rândul adolescenÈ›ilor pot fi evitate dacă impulsivitatea pe care aceÈ™tia o resimt este direcÈ›ionată la timp. Conform oamenilor de È™tiință, studiile anterioare au demonstrat faptul că există o legătură între impulsivitate È™i aceste tulburări, însă nu acestea nu au fost axate pe mecanismele prin care acest fenomen apare.
Dan Romer, co-autor al studiului È™i director de cercetare la Universitatea din Pennsylvania, afirmă că problemele de control al impulsului ale copiilor îi predispun la dezvoltarea unor vicii precum consumul de droguri sau comportamentului antisocial. Acesta surprinde faptul că descoperirile obÈ›inute în cadrul studiului sugerează ca părinÈ›ii să încerce să le influenÈ›eze tiparele comportamentele care duc la aceste obiceiuri, întrucât pot fi prevenite dacă se iau măsuri suficient de devreme. De asemenea, autorul subliniază caracterul parÈ›ial ireversibil al acestor schimbări, întrucât odată ce adolescenÈ›ii dobândesc aceste comportamente, revenirea la un temperament normal este forte dificilă, prevenÈ›ia fiind soluÈ›ia mai bună.

Lucrarea are la bază datele provenite din Philadelphia Trajectory Study, un studiu în È™ase etape în cadrul căruia participanÈ›ii, a căror vârstă medie a fost de 10-12 ani, au fost chestionaÈ›i anual din anul 2004 până 2010, urmărirea finală fiind la doi ani ulterior, în 2012. EÈ™antionul de studiu pentru lucrarea prezentă a fost compus din 364 de tineri, aceÈ™tia având vârste cuprinse între 18 È™i 21 de ani, iar datele fiind colectate din etapele 3 È™i 4 ale studiului original. În plus, autorii subliniază că particularitatea acesteia este dată de faptul că este prima lucrare ce analizează legăturile dintre cei trei factori, legând astfel impulsivitatea de consumul de alcool È™i de comportamentele antisociale.

Rezultatele au arătat că impulsivitatea a prezis anumite tipare comportamentale doar în prima jumătate a perioadei adolescentine, întrucât aceasta nu mai avea o influență în cea de-a doua jumătate. Ivy Defoe, autorul principal al studiului È™i profesor la universitatea olandeză, afirmă că studiul arată, în realitate, faptul că o creÈ™tere a comportamentului antisocial prezice, la rândul său, o creÈ™tere suplimentară a nivelurilor de impulsivitate pe care adolescenÈ›ii le experimentează, ceea ce duce la apariÈ›ia unui cerc vicios, dacă aceasta nu este oprită la momentul potrivit, adică în prima jumătate a adolescenÈ›ei.

sursa: Science Daily
foto: University of Houston News

Data actualizare: 12-08-2022 | creare: 12-08-2022 | Vizite: 398
Bibliografie
Targeting impulsivity early in adolescence could prevent later behavioral disorders, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220809194924.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AdolescenÈ›ii care oferă ajutorul străinilor au mai multă încredere în sine
  • Impulsivitatea, asociată cu tulburările psihiatrice
  • Au fost descoperite circuitele neuronale ce pot controla impulsivitatea
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum