Consumul de vitamina K1 din legume cu frunze verzi poate reduce ateroscleroza

Consumul de vitamina K1 din legume cu frunze verzi poate reduce ateroscleroza

©

Autor:

Consumul de vitamina K1 din legume cu frunze verzi poate reduce ateroscleroza

Un studiu recent realizat de Edith Cowan University (ECU), Universitatea din Western Australia È™i Danish Cancer Institute a descoperit că o cantitate moderată de legume cu frunze verzi poate contribui semnificativ la reducerea riscului de boli vasculare aterosclerotice (ASVD). ASVD-urile sunt un subgrup al bolilor cardiovasculare, care sunt principalele cauze de deces la nivel global, în special prin accidente vasculare cerebrale È™i infarcte miocardice. Potrivit unui studiu realizat de ECU, o jumătate de cană de legume verzi pe zi poate contribui la prevenirea proceselor de calcificare vasculară asociate cu aceste boli.

Legătura dintre vitamina K1 și sănătatea vasculară

În Australia bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru moartea unei persoane la fiecare 12 minute. Studiile recente au demonstrat că un aport mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de ASVD.

Legumele cu frunze verzi È™i crucifere, precum spanacul, varza È™i broccoli, conÈ›in vitamina K1, care ar putea ajuta la prevenirea proceselor de calcificare vasculară care caracterizează bolile cardiovasculare. Vestea bună este că aceste legume pot fi uÈ™or incluse în mesele zilnice,” a declarat unul dintre cercetători.

Beneficiile suplimentare ale vitaminei K pentru sănătatea musculo-scheletică

Pe lângă rolul potenÈ›ial în inhibarea calcificării vasculare, vitamina K poate avea È™i beneficii importante pentru sănătatea musculo-scheletică, prin impactul asupra rezistenÈ›ei osoase. Dr. Marc Sim, Senior Research Fellow la ECU, a subliniat că un aport de aproximativ o cană È™i jumătate de legume verzi este o modalitate uÈ™oară de a creÈ™te consumul zilnic de vitamina K È™i ar putea contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Acest studiu a arătat că femeile care au consumat un aport de vitamina K1 cu aproximativ 30% mai mare decât recomandările actuale din Ghidurile Dietetice Australienene au avut un risc mai scăzut de ASVD pe termen lung,” a explicat Dr. Sim. „Mai important, atunci când am examinat vasele de sânge din zona gâtului, am observat că acelea care aveau un aport mai mare de vitamina K1 prezentau o îngroÈ™are mai mică a vaselor, un marker al aterosclerozei.

Evoluțiile viitoare și aplicarea practică a cercetării

Studiul realizat de doamna Dupuy È™i Dr. Sim privind impactul vitaminei K asupra sănătății vasculare È™i musculo-scheletice va sprijini viitoarele cercetări în cadrul laboratorului Future Foods and Digital Gastronomy de la ECU. Aceste cercetări vor duce la dezvoltarea unor mese specializate pentru studii clinice, care vor ajuta la îmbunătățirea sănătății populaÈ›iei.

Această cercetare a furnizat dovezi cheie pentru studiile noastre viitoare. Acum creăm alimente noi care includ mai multe legume cu frunze verzi bogate în vitamina K1. Aceste alimente inovative vor putea fi utilizate în comunități cu cerinÈ›e nutriÈ›ionale speciale, precum rezidenÈ›ii din casele de îngrijire a vârstnicilor,” a declarat Dr. Liezhou Zhong, Post Doctoral Research Fellow la ECU.

Consolidăm toate datele noastre epidemiologice È™i le transformăm într-un produs tangibil care ar putea beneficia întreaga comunitate,” a adăugat el.

Concluzie

Acest studiu demonstrează că un aport crescut de vitamina K1 poate contribui la prevenirea bolilor vasculare aterosclerotice, îmbunătățind sănătatea vasculară È™i musculo-scheletică. Rezultatele sugerează că prin includerea unor legume bogate în vitamina K1 în alimentaÈ›ie, riscul de ASVD poate fi semnificativ redus, având un impact pozitiv asupra sănătății generale. Următoarele etape includ dezvoltarea unor soluÈ›ii alimentare inovative È™i teste clinice pentru a valida aceste beneficii pe termen lung.


Data actualizare: 27-06-2025 | creare: 27-06-2025 | Vizite: 257
Bibliografie
Dupuy, M., et al. (2025). Higher vitamin K1 intakes are associated with lower subclinical atherosclerosis and lower risk for atherosclerotic vascular disease-related outcomes in older women. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-025-03686-x

Image by freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legumele cu frunze verzi, importante pentru o bună digestie
  • Pentru sănătatea inimii, luaÈ›i cu precauÈ›ie suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni È™i riscul aterosclerotic?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum