Studiu: ficatul deteriorat de ingestia de medicamente poate face față în continuare tratamentelor

©

Autor:

Studiu: ficatul deteriorat de ingestia de medicamente poate face față în continuare tratamentelor
Pacienții cu leziuni hepatice induse de medicamente şi care suferă de afecțiuni cronice ar putea continua să îşi administreze medicamentele, chiar în timp ce leziunile hepatice se vindecă.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Connecticut, care arată că stoparea totală a consumului de medicamente împotriva afecțiunilor cronice pe perioada recuperării funcției ficatului nu este întotdeauna necesară.

Cercetătorii raportează în două lucrări recente că persoanele cu diabet, hipertensiune arterială și depresie ar putea fi în măsură să continue să ia medicamente, chiar în timp ce se vindecă de leziunile hepatice induse de medicamente. Cercetătorii au descoperit că ficatul deteriorat poate descompune în continuare medicamentele, însă doar dacă dozele administrate sunt mai mici decât în mod normal.

Atunci când ingerăm un medicament, indiferent de clasa din care acesta face parte, înainte de pătrunderea sa în fluxul sanguin general, este necesară metabolizarea la nivelul ficatului. Ficatul are enzime care pot descompune medicamentele, dar care nu sunt disponibile întotdeauna în aceaşi măsură, pentru toți indivizii. Tocmai din acest motiv, o anumită doză dintr-un medicament nu este sigură şi eficientă într-un mod similar pentru mai mulți oameni. O cantitate insuficientă de enzime reprezintă motivul pentru care anumiți indivizi sunt mai vulnerabili la afectarea ficatului, chiar şi atunci când îşi administrează medicamentele conform indicațiilor medicului.

Leziunea hepatică indusă de medicamente este o problemă majoră de sănătate globală, ce afectează anual aproximativ un milion de oameni. La momentul actual, pentru tratarea leziunilor hepatice induse de medicamente, se recomandă stoparea consumului de medicamente pentru o perioadă de minimum trei săptămâni. Abordarea este însă periculoasă, deoarece stoparea consumului medicamentelor necesare ar putea agrava simptomele unor boli cronice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-01-2022 | creare: 23-03-2020 | Vizite: 729
Bibliografie
Even damaged livers can handle life-saving medication, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200228170333.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum e afectat ficatul de către medicamente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum