Relația dintre copil și părinte, inclusiv încrederea interpersonală, influențează comportamentul copilului în adolescență

Relația dintre copil și părinte, inclusiv încrederea interpersonală, influențează comportamentul copilului în adolescență

©

Autor:

Relația dintre copil și părinte, inclusiv încrederea interpersonală, influențează comportamentul copilului în adolescență
Încrederea interpersonală este o componentă crucială a relaÈ›iilor sănătoase, deoarece ajută oamenii să evalueze cât de multă încredere pot avea în persoanele cu care interacÈ›ionează. Lipsa încrederii interpersonale poate influenÈ›a semnificativ indivizii, cu consecinÈ›e pe termen lung.
Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, arată că adolescenÈ›ii care au avut un nivel de încredere redus față de mamele lor când erau mici sunt mai susceptibili să supraestimeze încrederea străinilor.

Cercetătorii È™i-au propus să înÈ›eleagă dacă relaÈ›iile timpurii de ataÈ™ament cu mamele au o asociere longitudinală, predictivă, cu modul în care adolescenÈ›ii procesează indicii legate de încredere, atât la nivel comportamental, cât È™i la nivel psihic. Proiectul se bazează pe datele dintr-un studiu longitudinal realizat sub conducerea profesorului Nancy McElwain, co-autor al lucrării.

În prima etapă de colectare a datelor, peste 120 de copii mici È™i mamele lor au participat la o vizită la laborator în care cercetătorii le-au observat interacÈ›iunile È™i le-au evaluat stilul de ataÈ™ament. Zece ani mai târziu, când copiii erau la începutul adolescenÈ›ei, au fost invitaÈ›i înapoi pentru o a doua rundă de studii. De data aceasta, cercetătorii au vrut să observe modul în care adolescenÈ›ii au evaluat încrederea străinilor.

AÈ™ezaÈ›i sub un scaner RMN, adolescenÈ›ii au văzut imagini cu feÈ›e È™i au fost rugaÈ›i să evalueze încrederea în individ în funcÈ›ie de aspectul facial pe o scară de la 1 la 5. Simultan, scanerul RMN le-a măsurat activitatea creierului. În evaluare, adolescenÈ›ilor li s-a spus să ia în considerare cât de probabil ar fi să se apropie de persoana pentru ajutor sau indicaÈ›ii dacă ar fi singuri într-un oraÈ™ necunoscut.

Imaginile au fost selectate dintr-o bază de date stabilită care conÈ›ine fotografii cu actori care pozează cu feÈ›e neutre din punct de vedere emoÈ›ional. FeÈ›ele prezintă grade diferite de încredere, determinate È™i validate de studii anterioare în rândul observatorilor independenÈ›i care au evaluat cât de demn de încredere pare a fi fiecare față în funcÈ›ie de primele impresii È™i sentimente.

AdolescenÈ›ii care aveau o istorie de ataÈ™ament sigur față de părinÈ›ii lor au arătat o sensibilitate mai mare la indicii de neîncredere în comparaÈ›ie cu omologii lor nesiguri. Dinamica relaÈ›iilor timpurii în timpul copilăriei, care este o perioadă cheie pentru dezvoltarea socio-emoÈ›ională, a prezis funcÈ›ionarea adolescenÈ›ilor, chiar È™i la nivelul creierului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-03-2022 | creare: 14-03-2022 | Vizite: 268
Bibliografie
How toddler-mother attachment impacts adolescent brain and behavior, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220310115153.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum