Testosteronul promovează comportamente nonsexuale pozitive și prosociale

©

Autor:

Testosteronul promovează comportamente nonsexuale pozitive și prosociale
Testosteronul, principalul hormon androgen masculin, poate stimula un comportament prosocial și prietenos la bărbați, arată un studiu publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B. Studiul, efectuat pe animale de laborator, dezvăluie inclusiv modul în care testosteronul influențează activitatea neuronală a celulelor oxitocinei, hormonul asociat cu legăturile sociale.
Majoritatea studiilor umane anterioare au arătat că testosteronul îmbunătățește comportamentul agresiv. Autorii studiului actual au emis însă ipoteza conform căreia testosteronul, în afara capacității sale de a creste agresivitatea, poate atenua să sporească răspunsurile sociale pozitive în contexte în care acționarea prosocială este adecvată. Pentru a răspunde întrebărilor de cercetare, oamenii de știință au efectuat testări de laborator pe gerbilul mongol, un tip de rozătoare care formează legături de durată cu perechea sa și care își crește puii împreună cu aceasta. Gerbilul mongol de sex masculin poate deveni agresiv în apărarea teritoriului său, manifestând totodată un comportament protector față de femelă după ce aceasta rămâne gravidă.

În experimentele lor, cercetătorii au ajutat gerbilul de sex masculin să formeze o legătură cu o femelă de gerbil, ulterior femela devenind gravidă. Experimentele au arătat că masculii și-au  modificat comportamentul după ce femela a rămas gravidă, devenind mult mai apropiați și mai grijulii. Injectarea rozătoarelor de sex masculin cu testosteron nu a modificat comportamentul, ceea ce contestă ideea conform căreia creșterea testosteronului promovează comportamente negative. Mai mult decât atât, spre surprinderea cercetătorilor, gerbilii au devenit mai protectori și mai prosociali decât înainte de injectarea cu testosteron.

În cadrul studiului a fost analizată, de asemenea, interacțiunea biologică dintre testosteron și oxitocină. Potrivit rezultatelor, rozătoarele de sex masculin injectate cu testosteron au prezentat o activitate mai mare a oxitocinei în creier în timpul interacțiunilor cu un partener, comparativ cu rozătoarele care nu au primit injecții.

sursa: Science Daily
foto: Aubrey Kelly

Data actualizare: 19-08-2022 | creare: 19-08-2022 | Vizite: 368
Bibliografie
Testosterone promotes 'cuddling,' not just aggression, animal study finds, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220812114019.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statutul social influențează nivelul de testosteron
  • Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)
  • Noile cercetări arată cum paternitatea duce la fluctuații ale testosteronului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum