Studiu: Majoritatea clinicienilor nu urmează recomandările de a nu prescrie antibiotice pentru bacteriuria asimptomatică

©

Autor:

Studiu: Majoritatea clinicienilor nu urmează recomandările de a nu prescrie antibiotice pentru bacteriuria asimptomatică
Potrivit unui sondaj, majoritatea medicilor de familie declară că ar prescrie antibiotice pentru tratarea infecțiilor asimptomatice doar pe baza unei probe pozitive de urină. Această situație se menține în ciuda numeroaselor ghiduri care se opun acestei practici.
În studiul publicat în JAMA Network Open, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Maryland au chestionat 723 de clinicieni din sistemul primar de sănătate în ceea ce privește abordarea unui pacient cu bacteriurie asimptomatică. S-a descoperit că 71% dintre medicii participanți la studiu, în special medicii de familie, ar alege să trateze un astfel de pacient cu antibiotice, chiar dacă terapia este contraindicată în ghiduri.

Încă din 2005, asociațiile medicale au fost împotriva administrării de rutină a antibioticelor pentru tratamentul pacienților cu bacterii detectate la urocultură, dar fără simptome de infecție urinară, precum arsurile din timpul urinării sau urinarea frecventă.

Numeroase dovezi indică faptul că antibioticele nu ajută pacienții asimptomatici și pot duce la reacții adverse ca diaree, vărsături, erupții și infecții fungice. În cazuri rare, antibioticele pot conduce la deces din cauza creșterii necontrolate a bacteriei Clostridium difficile la nivelul colonului. Utilizarea în exces a antibioticelor a contribuit de asemenea la creșterea numărului de infecții cu bacterii rezistente, foarte greu de tratat și uneori letale.

Cercetătorii recomandă programe educaționale oferite medicilor. De asemenea, reformularea sintagmei „tratament cu antibiotice nenecesar” în „tratament cu antibiotice potențial dăunător” ar ajuta la diminuarea tendinței de a prescrie excesiv aceste medicamente.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-06-2022 | creare: 03-06-2022 | Vizite: 308
Bibliografie
Study: Most clinicians do not follow recommendations against prescribing antibiotics for asymptomatic bacteriuria, link: https://www.news-medical.net/news/20220527/Study-Most-clinicians-do-not-follow-recommendations-against-prescribing-antibiotics-for-asymptomatic-bacteriuria.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele administrate înainte de doi ani cresc riscul de obezitate
  • MIT: Antibioticele sunt medicamente universale, ce pot trata orice afecțiune
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum