Managementul şi tratamentul infecţiilor urinare bacteriene
Autor: Oniga Iulia
InfecÅ£iile urinare reprezintă o cauză frecventă a prezentării la medic sau farmacist, în special din cauza simptomatologiei agresive. Estimările arată faptul că infecÅ£iile de tract urinar ocupă locul 2 ca frecvenţă a apariÅ£iei, clasându-se imediat după infecÅ£iile respiratorii de diverse etiologii.
Îndeosebi femeile prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta astfel de infecÅ£ii, 50% dintre ele confruntându-se cu această problemă cel puÅ£in o dată în cursul vieÅ£ii. Problema majoră a acestor infecÅ£ii o reprezintă rata recurenÅ£ei. Se pare că 25% dintre femeile care au experimentat o infecÅ£ie urinară au declarat faptul că afecÈ›iunea a recidivat la mai puÅ£in de 6 luni de la finalizarea tratamentului.
Costurile de tratament ÅŸi de profilaxie a acestor infecÅ£ii sunt mari atât în ambulator, dar ÅŸi în cadrul spitalicesc, unde adeseori se apelează la cateterizări urinare nejustificate. Astfel este important să existe un management corect al tratamentului, fie el antibiotic sau naturist [1, 2].
Stabilirea diagnosticului
Este importantă anamneza atentă a pacientului pentru a-l încadra în una din cele 3 situaÅ£ii în care s-ar putea afla:
- infecÅ£ie urinară necomplicată (simplă) – cistite, pielonefrite;
- infecţie urinară complicată;
- bacteriurie asimptomatică (colonizarea).
Majoritatea infecÅ£iilor urinare sunt de natură bacteriană. Astfel, bacteriile produc o stare inflamatorie la nivelul endoteliului, această inflamaÅ£ie traducându-se prin diverse semne ÅŸi simptome neplăcute (dureri micÅ£ionale, dese ÅŸi dureroase, hematurie, urină tulbure, miros distinctiv al urinei, stare febrilă, frisoane). Este puÅ£in dificilă deosebirea unei infecÅ£ii urinare simple necomplicate de o infecÅ£ie complicată la prima vedere, însă această etapă reprezintă etapa-cheie în managementul corect ulterior al tratamentului.
Se consideră o infecÅ£ie urinară necomplicată aceea în care pacientul nu prezintă alte comorbidităţi legate de funcÅ£ionarea aparatului urinar; practic, nu există risc major de complicaÅ£ii. În acest caz, simptomele debutează acut ÅŸi le includ pe cele enumerate mai sus.
Infecţia urinară complicată derivă din una necomplicată daca este asociată următorilor factori pre-existenţi:
- anormalităţi funcţionale ale tractului urinar;
- insuficienţă renală;
- prezenÅ£a corpilor străini în urină;
- transplanturi;
- comorbidităţi asociate;
- organisme rezistente la antibiotice;
- utilizarea abuzivă/recentă a antibioticelor;
- persoane în vârstă, persoane de sex masculin;
- infecţii urinare recurente;
- sarcină;
- proceduri urologice sau genito-urinare suferite recent;
- simptome care nu s-au ameliorat în mai mult de 14 zile;
- pacienţi imunocompromişi.
Spre deosebire de infecÅ£ia urinară, bacteriuria (colonizarea) se caracterizează prin prezenÅ£a bacteriilor în urină fără apariÅ£ia unei simptomatologii specifice. Această bacteriurie poate fi detectată doar în urma unui examen urinar întrucât este asimptomatică ÅŸi nu necesită instituirea unui tratament, deoarece nu se consideră a fi o stare patologică, iar beneficiile nu sunt clare în acest context. Colonizarea bacteriană reprezintă o situaÅ£ie des întâlnită, în special în rândul femeilor aflate în perioada de premenopauză, dar nu numai. [2]
Etiologia infecţiilor de tract urinar
InfecÅ£iile urinare comune, necomplicate, sunt în general cauzate de o bacterie comensală, Escherichia coli. Această bacterie se găseÅŸte în organismul fiinÅ£elor cu sânge cald ÅŸi nu devine o bacterie patogenă decât în contextul producerii unui dezechilibru al florei intestinale - dezechilibru care poate fi provocat inclusiv de utilizarea recentă de antibiotice. În acest caz, se produce o colonizare bacteriană accelerată, astfel apărând infecÅ£iile bacteriene cu localizare variabilă. [3]
Klebsiella spp., Proteus mirabilis, Enterobacter spp ÅŸi Enterococcus faecalis reprezintă alte bacterii care pot coloniza tractul urinar provocând afecÅ£iuni urinare necomplicate, fără mare dificultate în a fi tratate.
În cazul infecÅ£iilor urinare nosocomiale, sunt responsabile alte bacterii precum Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Citrobacter spp., Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Acinetobacter, acestea fiind specii bacteriene mai rezistente ÅŸi care încadrează patologia în cadrul infecÅ£iilor complicate. [2]
Strategiile de tratament conform ghidurilor terapeutice
Bacteriuria asimptomatică
AÅŸa cum am menÅ£ionat mai sus, bacteriuria asimptomatică este depistată de cele mai multe ori întâmplător, în urma unui examen urinar destinat unui alt scop, întrucât nu prezintă semne ÅŸi simptome specifice.
Cu excepÅ£ia stărilor speciale (sarcină, investigaÅ£ii amănunÅ£ite legate de funcÅ£ionarea aparatului genito-urinar), pacienÅ£ii care prezintă bacteriurie nu necesită tratament medicamentos. Cea mai importantă categorie de pacienÅ£i la care s-a demonstrat necesitatea tratării acestei bacteriurii o reprezintă cea a femeilor însărcinate. ExplicaÅ£ia constă în riscul major de degenerare a unei simple bacteriurii într-o pielonefrită cu afectarea mamei, dar ÅŸi a fătului, care poate să nu fie dezvoltat complet în timpul gestaÅ£iei. Tratamentul antibiotic trebuie ales cu atenÅ£ie în contextul unei sarcini, pentru a nu fi afectat fătul.
Infecţia urinară necomplicată (simplă)
În urma studiilor privind diverse strategii de tratament în cazul unei infecÅ£ii urinare necomplicate, s-a constatat faptul că cea mai relevantă decizie privind schema de tratament este luată în funcÅ£ie de:
simptomele sugestive ale infecţiei (usturime, disconfort la urinare);
prezenÅ£a leucocitelor în urină (semn de infecÅ£ie);
prezenÅ£a nitriÅ£ilor în urină.
În cazul în care pacientul se încadrează în una din aceste situaÅ£ii, oricare ar fi ea, se impune efectuarea unei antibiograme înainte să se iniÅ£ieze un tratament antibiotic, întrucât ÅŸansele de a fi vorba de o infecÅ£ie bacteriană sunt relativ mici (<38%). Dacă examenul urinar relevă prezenÅ£a leucocitelor sau/ÅŸi nitriÅ£ilor urinari, se recomandă un tratament empiric având ca Å£intă bacteria comensală Escherichia coli, întrucât riscul de a fi dezvoltat o infecÅ£ie urinară depăşeÅŸte 70%. Se recomandă totuÅŸi ca instituirea tratamentului antibiotic în fiecare tip de infecÅ£ie urinară sau genito-urinară diagnosticată să fie aleasă atent, în funcÅ£ie de eficacitate, toxicitate, dar ÅŸi în funcÅ£ie de rezistenÅ£a bacteriilor la antibiotice în arealul respectiv.[2] Astfel, este destul de greu de realizat un tratament Å£intit, fără efectuarea prealabilă a unei antibiograme, însă fiind vorba de o infecÅ£ie necomplicată, în care este vorba de o bacterie sensibilă la varii clase de antibiotice, ar trebui să fie eradicată fără probleme.
Infecţia urinară complicată
Factorii de risc colaterali prezenÅ£i la pacienÅ£ii care dezvoltă o infecÅ£ie urinară o transformă încă de la început într-o infecÅ£ie urinară complicată, care trebuie tratată ca atare, chiar dacă agentul patogen nu este o bacterie multirezistentă. Mai mult decât atât, o bacterie multirezistentă este mult mai dificil de decelat în urină. De multe ori, se efectuează investigaÅ£ii suplimentare (ex: teste imagistice) care necesită timp. În această situaÅ£ie se recomandă tratament empiric instituit cât mai repede cu putinţă, iar urocultura este obligatorie în cazul infecÅ£iilor urinare complicate, recidivante, care nu răspund la tratament empiric după 7 zile de terapie sau în prezenÅ£a comorbidităţilor [2, 4].
Infecţia urinară recurentă
RecurenÅ£a infecÅ£iilor urinare este o situaÅ£ie bine cunoscută atât de către medici È™i farmaciÅŸti, cât ÅŸi de pacienÅ£ii dezamăgiÅ£i de ineficacitatea tratamentului antibiotic urmat cu stricteÅ£e. Este bine de ÅŸtiut faptul că recurenÅ£a infecÅ£iei urinare nu se află întotdeauna în strânsă legătură cu corectitudinea urmării tratamentului (ex: atingerea concentraÅ£iei plasmatice maxime a antibioticului în sânge), deÅŸi poate fi corelat ÅŸi cu acest lucru, dar mai degrabă cu alegerea antibioticului nepotrivit, fapt cu care ne confruntăm de cele mai multe ori în cazul prescrierii/recomandării unui antibiotic fără efectuarea antibiogramei sau în cazul automedicaÅ£iei. Totodată, poate fi vorba de un microorganism multirezistent sau de un organism uman care a dobândit rezistenţă bacteriană (din varii motive care ar constitui obiectul unui alt articol). RecurenÅ£a infecÅ£iei apare în general la 2 săptămâni după finalizarea tratamentului antibiotic, (în 5-10% din cazuri) ÅŸi de cele mai multe ori este incriminat acelaÅŸi agent patogen care a fost „tratat” în prealabil.
Studiile au concluzionat faptul că cea mai potrivită abordare în cazul recurenÅ£elor o presupune instituirea unui nou tratament antibiotic, însă cu acelaÅŸi agent terapeutic. Se recomandă ÅŸi asocierea unui agent alternativ în scop profilactic. [2]
Măsuri de ameliorare înainte de a ajunge la medic
Este bine de ÅŸtiut faptul că hidratarea reprezintă un factor important în menÅ£inerea unui tract urinar sănătos, însă ÅŸi aceasta trebuie să fie echilibrată. Lipsa hidratării poate duce la concentrarea bacteriilor în urină ÅŸi proliferarea mai rapidă a lor. O hidratare excesivă însă poate dilua substanÅ£ele antibacteriene prezente în mod natural în organism cu scop de apărare. Mai mult decât atât, dacă pacientul prezintă afecÅ£iuni la nivelul vezicii urinare, în special obstrucÅ£ii, o hidratare excesivă poate genera retenÅ£ie de apă din cauza unei diureze deficitare.
De asemenea, tratamentul fitoterapic al infecÅ£iilor urinare poate fi aplicat în cazul infecÅ£iilor urinare inferioare, uÅŸoare ÅŸi medii. Un exemplu utilizat pe scară largă de către pacienÅ£ii care se confruntă cu astfel de probleme îl reprezintă preparatele pe bază de suc de meriÅŸor. Antocianii ÅŸi fructoza din compoziÅ£ia sucului de meriÅŸor împiedică aderarea bacteriană pe peretele epitelial ÅŸi apoi colonizarea tisulară. Aceste preparate pot fi recomandate ÅŸi în cazuri mai grave, însă doar în asociere cu un antibiotic, pentru că, deÅŸi au efect antibacterian, efectul bacteriostatic/bactericid nu este suficient de puternic pentru a eradica o infecÅ£ie complicată. De asemenea, s-a constatat utilizarea cu succes a terapiei alternative în scop profilactic (până la o lună după întreruperea tratamentului antibiotic.)
Tot în scop profilactic se poate suplimenta dieta cu Lactobacillus, un probiotic care reechilibrează flora vaginală, protejând tractul vaginal ÅŸi urinar de o viitoare infecÅ£ie bacteriană. [5]
Chimioterapice de elecÅ£ie în infecÅ£iile urinare bacteriene cu componentă inflamatorie (cistite, pielonefrite)
Numeroase clase de chimioterapice sunt în acest moment disponibile pe piaÅ£a farmaceutică, clasa, reprezentantul, posologia ÅŸi calea de administrare trebuie însă să corespundă infecÅ£iei în cauză. De asemenea, aceÅŸtia nu sunt singurii factori care impun individualizarea tratamentului, ci ÅŸi vârsta pacientului, istoricul său medical dar ÅŸi o stare fiziologică particulară, cum ar fi sarcina.
În cazul unei cistite necomplicate, terapia empirică de ales, chiar dacă antibiograma nu a fost efectuată, o reprezintă combinaÅ£ia arhicunoscută trimetoprim/sulfametoxazol. De asemenea, tratamentul cu fluorochinolone (ciprofloxacină, norfloxacină, etc) poate avea o rată ridicată de succes, însă principalul dezavantaj în instituirea unei astfel de terapii o constituie dezvoltarea rapidă a rezistenÅ£ei bacteriene. Amoxicilina ÅŸi cefalosporinele constituie linia a doua de tratament, deoarece E. coli are un procent ridicat de rezistenţă la clasa beta-lactaminelor. S-a constatat faptul că, în cazul cistitelor necomplicate, durata optimă a tratamentului antibiotic ar fi doar 3 zile, întrucât eficacitatea este aceeaÅŸi cu cea a unui tratament de 7 zile, astfel riscul de dezvoltare a rezistenÅ£ei bacteriene sau a dezechilibrării florei intestinale fiind mai mic. [6, 7, 8]
O cistită complicată impune testarea sensibilităţii bacteriene la antibiotice. Tratamentul empiric există totuÅŸi ÅŸi în această situaÅ£ie, însă durata lui este de 7 zile, iar dacă nu se observă ameliorări majore se efectuează antibiograma cât mai repede. [6, 7]
Semnele ÅŸi simptomele pielonefritei impun în general iniÅ£ierea unui tratament antibiotic pentru a evita complicaÅ£ii de tipul abceselor sau bacteriemiei. Tratamentul antibiotic empiric seamănă mult cu cel adoptat în cazul cistitei (am, inoglicozide, fluorochinolone, cefalosporine), însă tratamentul va fi ajustat în funcÅ£ie de rezultatul uroculturii. În cazul unei sarcini, tratamentul pielonefritei va fi intraspitalicesc ÅŸi intravenos. [9]
Concluzii
InfecÅ£iile urinare complicate sau necomplicate reprezintă o problemă foarte întâlnită la pacienÅ£ii tineri sau vârstnici, care necesită un management corect ÅŸi complex. În ciuda faptului că cei mai mulÅ£i dintre ei se prezintă la medic sau la farmacist din cauza simptomelor agresive care însoÅ£esc de cele mai multe ori o infecÅ£ie urinară, creÅŸterea rezistenÅ£ei bacteriene ÅŸi a populaÅ£iilor cu risc de infecÅ£ii urinare constituie în sine o provocare. Atât medicul, cât ÅŸi farmacistul pot juca un rol important în prevenirea rezistenÅ£ei bacteriene prin prescrierea, respectiv eliberarea unui agent terapeutic adecvat în funcÅ£ie de caz, dar ÅŸi în profilaxia recidivei prin consilierea corectă a pacientului.
2. Mazzuli T Diagnosis and management of simple and complicated urinary tract infections (UTI’s). Can J Urol 2012;19(Suppl1) 42-48 online aici: https://canjurol.com/html/free-articles/V19I5S1F-07-DrMazzulli.pdf
3. James B. Kaper, James P. Nataro, Harry L. T. Mobley Pathogenic Escherichia Coli Nature Reviews, Microbiology vol. 2, February 2004;123 online aici: https://www.nature.com/scitable/content/Pathogenic-Escherichia-coli-16754
4. Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé, Diagnostic et antibiothérapie des infections urinaires bactériennes communautaires chez l’adulte https://ansm.sante.fr/searchengine/general_search?SearchText=+infections+urinaires+bact%C3%A9riennes+communautaires+chez+l%E2%80%99adulte accesat 28.12.2015
5. Yarnell E. Botanical medicines for the urinary tract. World J Urol 2002, 20: 285-293 online: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00345-002-0293-0
6. Gopal M, Northington G, Arya L. Clinical symptoms predictive of recurrent urinary tract infection. Am J Obstet Gynecol 2007; 197:74, 1-4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17618765
7. Yves Péan, Jean-Marc Bohbot, Emmanuel Chartier-Kastler, David Elia, François Haab, François Liard, Les nouvelles recommandations pour la prise en charge des cystites aiguës simples, Progrès en Urologie – FMC, 2009; 19, N° 3, FI-FIII
online : https://urofrance.org/nc/publications-livres/publications-scientifiques/resultats-de-la-recherche/html/les-nouvelles-recommandations-pour-la-prise-en-charge-des-cystites-aigues-simples.html
8. Elodi J. Dielubanza, Anthony J. Schaeffer, Urinary Tract Infections in Women, Medical Clinics of North America, 2011; 95, 1, 27-41
Online: https://www.medical.theclinics.com/article/S0025-7125(10)00158-6/abstract
9. Hooton TM, Stamm WE. Urinary tract infections and asymptomatic bacteriuria in pregnancy. UpToDate 2008.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- E. Coli in urina
- Infectie urinara, menstruatie intarziata = sarcina?
- Antibioticele si menstruatia
- Infecite urinara
- Cistita!?
- Sarcina si infectie urinara
- Imi este frica.. usturime la urinare = afectiune ale cailor urinare?
- Pentru doctor dermato-venerice! BTS
- Acum 3 saptamani am avut o infectie urinara grava
- Infectie in urina