Studiul unei proteine care ar putea fi ținta unor noi tratamente anticanceroase

©

Autor:

Studiul unei proteine care ar putea fi ținta unor noi tratamente anticanceroase
Un nou studiu de la Universitatea din Colorado a analizat o proteină cheie implicată în creșterea, proliferarea și funcția celulară, precum și în dezvoltarea tumorală. Rezultatele au fost publicate în revista Genes and Development. Ele ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente împotriva cancerelor greu de tratat, precum și împotriva bolilor neurologice și a tulburărilor rare de dezvoltare.
De zeci de ani, se cunoaște faptul că proteina CDK7 (kinaza dependent de ciclină) are rol în transcripția sau decodarea informației genetice provenite de la ADN-ul celular. În ceea ce privește cancerul, această proteină poate fi utilizată de către celulele neoplazice pentru a le facilita creșterea. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că CDK7 poate stimula proliferarea anumitor tipuri de celule canceroase, inclusiv în cancerul mamar „triplu negativ”, care este mai agresiv și nu răspunde la terapiile uzuale.

Potrivit rezultatelor, proteina CDK7 joacă un rol important în mai multe etape ale transcrierii, când sunt eliminate anumite porțiuni nenecesare de la nivelul genomului („splicing transcripțional”). De asemenea, proteina are funcție de reglator al unor enzime cheie, pe care le stimulează în procesul de transcripție. Defectele observate în aceste procese se corelează cu apariția bolilor cognitive, inclusiv boală Alzheimer și tulburări rare de dezvoltare, precum deformări de craniu și faciale.

Funcția proteinei CDK7 este controlată de complexul care se atașează la ea. Astfel, dacă se află lângă TFIIH, un complex mai mare format din 10 proteine, ea este inactivă. Atunci când este liberă, activitatea sa crește.

Studiile de fază 1 sunt la momentul actual în desfășurare și presupun administrarea inhibitorilor de CDK7 de ultimă generație pacienților cu cancer pancreatic, ovarian, pulmonar, colorectal și mamar, rezistente la tratament.
Rezultatele studiului sugerează că inhibitorii CDK7 ar putea avea mai multe avantaje, având în vedere că nu blochează doar CDK7, ci influențează și funcția altor enzime.

sursa: science Daily

Data actualizare: 17-11-2020 | creare: 17-11-2020 | Vizite: 392
Bibliografie
New insights on a common protein could lead to novel cancer treatments: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201104194705.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O cale de autodistrugere, un întrerupător pentru cancer
  • Un sistem anticancer deghizează medicamentele în grăsime
  • Emisia de lumină de înaltă frecvență ar putea combate cancerul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum