Noi informații despre metabolismul glucozei specific celulelor canceroase

Majoritatea celulelor corpului utilizează glucoza drept principala sursă de energie, în prezența oxigenului. Dar s-a observat atât la oameni, cât și în cazul celulelor de drojdii existența unui proces celular alternativ -deși, ineficient și cu un randament redus - prin care moleculele de glucoză sunt transformate în molecule de energie în absența oxigenului. Fenomenul a fost descris în anii 1920 de Otto Warburg - de unde derivă și numele - care a observat că celulele canceroase, asemenea celor de drojdie, „optează” pentru acest mecanism fermentativ, chiar dacă oxigenul este disponibil pentru a urma calea fiziologică (respirația celulară) pentru obținerea de energie la nivel celular.
Cu toate acestea, rezultatele au fost inconsecvente deoarece concentrații ale acestui metabolit și ale proteinelor Ras nu au fost în mod direct corelate cu rata de proliferare a celulelor, indiferent de concentrațiile de glucoză folosite în exeperimente. Acest lucru sugerează faptul că multiple alte mecanisme reglează proliferarea celulelor, care în circumstanțe particulare și la anumiți indivizi pot rezulta în cancere.
Glucoza este cea mai răspândită formă de „zahăr” și se găsește în cantități semnificative în alimentație sub diferite combinații, fie în mod natural, fie adăugat în timpul procesării industriale: alături de o moleculă de fructoză formează dizaharidul sucroză sau zaharoză sau mai simplu, zahărul de masă, se găsește în mod natural în fructe, în cereale integrale și rafinate deopotrivă, în legumele amidonoase etc.
„Zahărul în sine nu provoacă cancer” atrag atenția cercetătorii, însă consecințele pe care consumul excesiv de zaharuri rafinate le poate avea asupra organismului pot favoriza indirect creșterea riscului de apariție al cancerului.
De exemplu, aportul crescut de alimente și băuturi concentrate în zaharuri pot conduce la instalarea supraponderii, iar supraponderea sau obezitatea constituie una dintre cauzele de apariție a 13 tipuri de cancer: cancer cerebral, mielom multiplu, cancer esofagian, cancer mamar postmenopauzal, cancere tiroidiene, de vezică, stomac, ficat, pancreas, rinichi, ovare, uter și colon. (2)
Prin urmare, Institutul American de Cercetare a Cancerului recomandă limitarea zaharurilor din dietă prin adoptarea unor obiceiuri alimentare echilibrate:
- evitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr în special,
- limitarea consumului de alimente dense calorice, în special prin aportul crescut de carbohidrați rafinați (produse de tip fast-food, înghețate, budinci, produse de cofetărie, brutărie, patiserie, alte dulciuri concentrate din comerț etc., inclusiv produse zaharate în exces în casă, cu îndulcitori naturali precum mierea).
După cum s-a menționat mai sus, nu a fost identificată o relație de cauzalitate între zahăr/glucoză și apariția cancerului, cel din urmă fiind un fenomen extrem de complex, pluricauzal și puternic individualizat de factorii genetici, noxele specifice din mediu la care ea fost expus organismul, multipli factori alimentari – excesul de grăsimi, de calorii, deficiențe de nutrienți, abuzul de alcool, consumul de tutun, și de stil de viață – sedentarism cronic, inactivitate fizică, stres, somn insuficient sau slab calitativ etc. care își pot pune amprenta asupra riscului de boală canceroasă.
Sursa: American Institute for Cancer Research
(2) Cancers Associated with Overweight and Obesity Make up 40 percent of Cancers Diagnosed in the United States. Link: https://www.cdc.gov/media/releases/2017/p1003-vs-cancer-obesity.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cancerul – principala cauză de deces în 12 țări europene
- Microdispozitiv pentru biopsii cutanate fără cicatrici
- Condițiile tiroidiene benigne materne, asociate cu un risc crescut de cancer tiroidian la descendenți
- Inhibitorii enzimatici ar putea reprezenta noile opțiuni terapeutice împotriva cancerului
- Scadere a tolerantei la glucoza drastica! Sfat va rog!
- Glicemie oscilanta...
- Meningita acuta virala
- Test de toleranta la glucoza
- Oare este diabet?
- Glucoza mare in sange si urina