Suplimentarea cu enzime digestive în cazul abuzului alimentar

©

Autor:

Suplimentarea cu enzime digestive în cazul abuzului alimentar
În special în apropierea sărbătorilor tradiționale care se concretizează în jurul unei mese îmbelșugate, excesul alimentar și discofortul abdominal succesiv sunt de cele mai multe ori inevitabile. De aceea au căpătat o popularitate tot mai mare medicamentele și suplimentele orale cu enzime digestive disponibile fără prescripție medicală care promit „suport suplimentar” sistemului digestiv, pentru „o digestie mai ușoară”.

Citiți mai multe despre pericolele excesului de mâncare și alcool din perioada sărbătorilor și soluțiile existente în articol.

Enzimele digestive sunt indicate în mod normal în terapia tulburărilor dispeptice cauzate de insuficiența pancreasului exocrin, în pancreatita cronică, fibroza chistică a pancreasului, cancer și/sau rezecție pancreatică. Pe lângă acestea, pot fi recomandate în boli gastro-intestinale cum sunt celiachia și boala Crohn.

Principalele enzime digestive utilizate pentru ameliorarea maldigestiei și malabsorbției asociate secreției pancreatice insuficiente sunt:
  • proteazele (tripsină, chimotripsină, elastază, carboxipeptidază, nucleaze) care asigură digestia proteinelor în forme absorbabile de aminoacizi ;
  • lipaza pancreatică, care asigură digestia lipidelor în forme absorbabile de acizi grași și glicerol;
  • amilazele, care asigură digestia carbohidraților în glucoză, fructoză și galactoză, capabile să treacă bariera intestinală pentru a fi metabolizate ulterior de organism. (1)

Cu toate acestea, diferite suplimente digestive care conțin în diferite combinații bromelaină, papaină și/sau extracte de plante (fenicul, anason, mentă, etc.), pot fi utilizate de către populație fără indicație medicală în baza afirmațiilor oferite de producători, pentru susținerea unei digestii optime, în ciuda posibilelor efecte adverse.

Denumire enzimă Dozaj Efecte adverse posibile
Bromelaină, enzimă prezentă în mod natural în ananas (Ananas comosus) Până la 400 mg/zi Crampe gastrointestinale, diaree, reacții alergice mediate de imunoglobuline E
Papaină, enzimă prezentă în mod natural în papaya (Carica papaya) Până la 1500 mg/zi Perforație esofagiană, gastrită, reacții alergice

Sursa: Mayo Clinic Proceedings (2)

Alte enzime prezente în suplimentele digestive sunt:
  • lactaza, care asigură digestia lactozei, fiind indicată în special persoanelor cu intoleranță la lactoză consecutiv deficitului enzimatic parțial sau total, tranzitoriu sau permanent, de lactază;
  • enzime alfa-glucozidazice (sucraza, maltaza, alfa-D-glucozidaza, etc.), implicate în digestia dizaharidelor și a oligozaharidelor în carbohidrați simpli precum glucoza, fructoza, galacotza;
  • alfa-galactozidazele, cu rol în fragmentarea dizaharidelor, trizaharidelor și a oligozaharidelor ce conțin gruparea alfa-galactozil, prezente frecvent în vegetale și în special în leguminoase și crucifere, până se obțin carbohidrați simpli ce pot fi rapid metabolizați pentru producția de energie (3);
  • celulaza și/sau hemicelulaza administrate pentru a asigura digestia carbohidraților nedigerabili și a ameliora disconfortul indus de o dietă foarte bogată de altfel în fibre dietetice, în special în cazul vegetarienilor și veganilor.

Interacțiuni și precauții

Bromelaina:

  • S-au constatat interacțiuni ale bromelainei cu amoxacilina, anticoagulantele și medicația antiplachetară (aspirina, warfarina, clopidogrelul). De aceea administrarea bromelainei se recomandă sub supraveghere medicală, nu mai mult de 8-10 zile consecutive.
  • Persoanele care prezintă alergii la ananas, latex, grâu, țelină, papaină, morcov, fenicul și/sau la polenul ierbii, trebuie să evite administrarea suplimentelor digestive care conțin bromelaină.
  • Alte efecte adverse ce pot să apară ca urmare a administrării de bromelaină sunt: grețurile, vărsăturile, diareea și sângerările menstruale abundente. (2), (4)

Alte enzime digestive:

  • Eficacitatea enzimelor digestive administrate pe cale orală ar putea fi redusă atunci când sunt administrate concomitent cu antiacide pe bază de oxid de magneziu sau carbonat de calciu.
  • Enzimele care conțin amilază sau alte enzime implicate în digestia carbohidraților ar putea prezenta interacțiuni dacă sunt administrate împreună cu inhibitorii de alfa-glucozidază (acarboză, miglitol), o clasă de anti-diabetice orale cu rolul de a reduce activitatea enzimelor alfa-glucozidazice și astfel să întârzie absorbția glucozei, respectiv să moduleze valorile glicemice.
  • Nu există suficiente dovezi cu privire la administrarea enzimelor, în principal a proteazelor, amilazelor, lipazei, papainei și bromelainei, la femeile însărcinate, prin urmare acestea sunt recomandate în mod obligatoriu doar la indicația medicului, dacă se apreciază că beneficiile pentru mamă depășesc potențialele riscuri asupra fătului. (5)

Deși este bine documentată și acceptată administrarea enzimelor digestive în cazul insuficienței funcției exocrine a pancreasului, încă nu a fost stabilit un consens în ceea ce privește utilizarea acestor suplimente pentru îmbunătățirea digestiei și reducerea disconfortului abdominal la persoanele fără afecțiuni ale pancreasului exocrin.

Există susținători care asociază instalarea unor simptome gastro-intestinale precum balonarea, flatulența, plenitudinea gastrică, ca urmare a unor deficiențe enzimatice, manifestări care ar putea fi previnite cu ajutorul suplimentelor orale digestive. În acest caz, trebuie obiectivat deficitul enzimatic înainte de a administra un astfel de supliment în condiții de siguranță. De asemenea, trebuie evaluată dieta pentru a se identifica dacă o eroare în alimentație este sau nu responsabilă de apariția disconfortului abdominal. (2), (6)

De regulă, cu excepția intoleranței la lactoză, deficitele de enzime digestive sunt rare, iar ele se întâlnesc frecvent la persoanele malnutrite, bolnave și nu la persoanele al căror tablou clinic este dominat de prezența balonării și/sau al flatulenței. (7)

Mai mult decât atât, se practică administrarea suplimentelor enzimatice pentru a reduce „daunele” unei alimentații excesive repetate, în scop profilactic și curativ, dar nu doar în cazul persoanelor cu secreție pancreatică insuficiență, ci pentru corectarea abuzului alimentar la persoanele fără tulburări gastro-intestinale.

Cu excepția administrării enzimelor în scop terapeutic, utilizarea suplimentelor digestive pentru ameliorarea indigestiei nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată și nu trebuie să încurajeze abuzul de alimente la care ele pot reprezenta „soluția” cea mai rapidă și accesibilă.

Obiceiurile alimentare nesănătoase trebuie eliminate și nu mascate cu ajutorul suplimentelor pe bază de enzime digestive!


De asemenea, tratarea simptomelor gastro-intestinale prin administrarea suplimentelor digestive, fără identificarea cauzei primare a acestora poate întârzia stabilirea unui diagnostic corect și astfel poate amâna administrarea tratamentului care se impune în mod normal în afecțiunea respectivă, ceea ce poate pune în pericol sănătatea.

Data actualizare: 20-04-2017 | creare: 20-04-2017 | Vizite: 4395
Bibliografie
(1) Digestive Enzymes (Oral), link: https://www.medicinenet.com/digestive_enzymes-oral/article.htm
(2) Over-the-Counter Enzyme Supplements: What a Clinician Needs to Know, link: https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(14)00520-5/abstract
(3) Alpha-Galactosidase, link: https://enzymeeducationinstitute.com/enzyme/alpha-galactosidase/
(4) Bromelain, link:https://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/bromelain
(5) Digestive Enzymes (Oral), link: https://www.medicinenet.com/digestive_enzymes-oral/page4.htm#what_formulations_of_oral_digestive_enzymes_are_available
(6) The Effect of Oral α-Galactosidase on Intestinal Gas Production and Gas-Related Symptoms, link: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10620-006-9296-9
(7) Digestive Enzymes: Help or Hype?, link: https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2013/04/23/digestive-enzymes-help-or-hype
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum se manifestă indigestia și câteva sfaturi utile
  • Indigestie vs intoxicația alimentară - diferențe, clarificări
  • Suplimentele digestive - suplimente pentru digestie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum