Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de demență

©

Autor:

Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de demență
Cercetările recente indică faptul că nivelurile scăzute de vitamina D, frecvent întâlnite în Marea Britanie, pot accelera declinul cognitiv și crește riscul de demență, inclusiv boala Alzheimer. Studiile sugerează că suplimentarea cu vitamina D, în special în timpul iernii, ar putea reduce riscul viitor de demență.
Un studiu din Franța a arătat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D (sub 50 nmol/L) au un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. În Marea Britanie, peste 60% din populație are niveluri mai scăzute decât acest prag.

De asemenea, un studiu la scară largă, implicând peste 12.000 de persoane de peste 70 de ani, fără demență, a constatat că cei care au luat suplimente de vitamina D au avut o incidență cu 40% mai mică a demenței. Profesorul Zahinoor Ismail, liderul cercetării, subliniază că suplimentarea timpurie cu vitamina D, înainte de debutul declinului cognitiv, ar putea fi deosebit de benefică.

Dr. William Grant, expert în vitamina D, susține că importanța vitaminei D pentru creier a fost subestimată și că nivelurile sanguine optime de peste 75 nmol/L sunt necesare pentru sănătatea creierului, niveluri care sunt dificil de atins fără suplimentare în timpul iernii. El recomandă suplimentarea cu 1000-3000 IU de vitamina D zilnic, în perioada octombrie-martie, pentru adulți și adolescenți.

În plus, Dr. Grant conduce un proiect de cercetare prin foodforthebrain.org, care include testarea nivelurilor de vitamina D prin kituri de testare la domiciliu și evaluarea funcției cognitive prin intermediul unui test cognitiv online gratuit. Scopul este de a stabili nivelul de vitamina D necesar pentru prevenirea demenței.

În concluzie, cercetările sugerează o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și riscul crescut de declin cognitiv și demență, subliniind importanța suplimentării cu vitamina D, în special în lunile de iarnă, pentru menținerea sănătății cognitive.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-11-2023 | creare: 13-11-2023 | Vizite: 290
Bibliografie
Vitamin D supplementation may reduce future dementia risk, study suggests, link: https://www.news-medical.net/news/20231113/Vitamin-D-supplementation-may-reduce-future-dementia-risk-study-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina D ne poate proteja de răceli și gripă
  • Somnul și vitamina D în managementul durerii cronice
  • Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum