Somnul și vitamina D în managementul durerii cronice

©

Autor:

Somnul și vitamina D în managementul durerii cronice
Potrivit unei publicații recente în Journal of Endocrinology suplimentarea cu vitamina D împreună cu adoptarea obiceiurilor de somn sănătoase pot contribui la o mai bună gestionare a durerii cronice caracteristice artritei, crampelor menstruale, a durerilor cronice lombare, fibromialgiei și altele.

Rolul vitaminei D în managementul durerii nu constituie o noutate, fiind cunoscută implicarea acesteia în declanșarea răspunsul inflamator și prin urmare în modificarea sensibilității la durere. Unele studii clinice au identificat chiar și o relație între statusul vitaminei D și apariția tulburărilor de somn. Este de asemenea binecunoscut faptul că prezența durerii nu afectează doar calitatea vieții și somnul individului, dar are imapct și asupra sistemului public de sănătate și a bugetului alocat sănătății.

Astfel, o abordare multidirecțională a durerii adresată tulburărilor de somn – o igienă corespunzătoare a somnului - și suplimentarea vitaminei D, ar putea crește eficiența terapiei împotriva durerii și consecutiv ar putea reduce costurile, în paralel cu optimizarea calității vieții a pacientului.

Aflați din articol cum să aveți un somn odihnitor urmând câțiva pași simpli.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege care sunt mecanismele ce stau la baza acestei relații (somn-vitamina D), implicit căile imunologice și neurobiologice care intersectează procesele de somn, durere și activitatea vitaminei D deopotrivă.

Descoperirile acestui studiu sunt cu atât mai fascinante dacă luăm în calcul faptul că tulburările de somn, dar și deficitul de vitamina D sunt implicate în multiple procese patologice precum perturbarea echilibrului hormonal ce controlează apetitul și care ar putea duce la instalarea obezității, diabetul zaharat tip 2, tulburările depresive, ce afectează profund funcționalitatea fizică și psiho-emoțională a omului și costurile sistemului de sănătate, asemenea durerii cronice.

Citiți mai multe despre sursele alimentare și suplimentarea cu vitamina D din articol.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 06-07-2019 | creare: 29-05-2017 | Vizite: 1524
Bibliografie
Vitamin D supplements could help pain management, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-vitamin-d-supplements-pain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de vitamina D ar putea fi ineficiente și chiar dăunătoare, conform studiilor
  • Suplimentarea cu vitamina D este necesară la copiii alăptați la sân
  • Dieta hiperproteică poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele supraponderale sau obeze
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum