Suplimentele de NMN - beneficii conform studiilor

©

Autor:

Suplimentele de NMN - beneficii conform studiilor

Vitaminele sunt esențiale pentru dezvoltarea și întreținerea organismului, deficiențele lor conducând la afecțiuni precum pelagra, scorbutul, rahitism, tulburări de sângerare și susceptibilitate la infecții. Dacă nu sunt tratate, deficiențele de vitamine pot avea consecințe importante. Nicotinamida este un derivat din vitamina B3 (niacina) cu efecte de creștere a rezistenței și energiei corpului uman, reglarea metabolismului, îmbunătățirea funcției neurologice și cardiovasculare, cu posibile efecte anti-îmbătrânire, conform studiilor recente. (1)


Ce sunt suplimentele de NMN?

NMN (Nicotinamidă mononucleotidă) este un tip de nucleotidă bioactivă care se găsește în mod natural, abundent, în diferite tipuri de alimente: broccoli, varză, avocado, roșii, ciuperci, ouă, carne de vită crudă. O altă sursă de nicotinamidă este un aminoacid esențial existent în corpul uman, triptofanul. (2)

În celulele umane, NMN este disponibilă ca sursă de energie, fiind un precursor pentru molecula NAD+. NMN menține nivelul de NAD și NADP, este coenzimă în catabolismul lipidelor și combate stresul oxidativ. (2)

Studii recente constată rolul benefic al NMN în ischemia cardiacă și cerebrală, boala Alzheimer, diabet zaharat de tip 2, toate aceste patologii fiind legate de deficitul de NAD+. Suplimentele de NMN reprezintă un mod rapid de stimulare a sintezei și refacere a depozitelor de NAD, moleculă existentă în toate celulele vii. NMN contribuie astfel la conservarea energiei celulare. (2)

Nicotinamida este stocată doar în cantități mici în ficat, majoritatea fiind excretată, ori este catabolizată pentru a furniza alți produși de metabolism. Efectele adverse apar rar și doar în urma consumului excesiv, iar supradozajul poate provoca hepatotoxicitate. (3)

NMN pare să fie stabilă în apă. Într-un studiu, 93%–99% NMN a fost menținută intactă în apa de băut, la temperatura camerei, timp de 7–10 zile, fiind de asemenea rapid absorbită în organism. (1)

Beneficii potențiale ale suplimentelor de NMN

Această biomoleculă a demonstrat în studii numeroase efecte farmacologice pentru mai multe patologii, inclusiv ischemia miocardică și cerebrală, tulburări neurodegenerative precum boala Alzheimer și diabet. O altă descoperire a potențialului NMN-urilor este capacitatea de reducere a efectelor îmbătrânirii și de prelungire a duratei de viață. (2) Nivelurile de NMN scad cu vârsta, iar îmbătrânirea în sine s-a dovedit că ar compromite semnificativ conversia organismului de la NMN în NAD+. (1)

 

NMN măresc concentrația de NAD+ într-o varietate de țesuturi, iar suplimentarea acestora are răsunet molecular important. NAD+ a fost descoperit inițial de Harden și Young în 1906 ca un factor care ar putea crește rata de fermentație în extractele de drojdie. În timp, au fost elucidate rolurile pe care acesta le are în metabolismul celulelor. Administrarea sistemică de NMN îmbunătățește eficient biosinteza NAD+ în diferite țesuturi periferice, inclusiv pancreas, ficat, țesut adipos, inimă, mușchi scheletic, rinichi, ochi, aortă. (4)

La nivelul pielii

Pielea este expusă zilnic mediului exterior (de exemplu, radiații solare UV, chimicale, poluanți), dar și reactanților mediului intern (în condiții de stres, prin creșterea cortizolului), existând cu timpul perturbări ale funcțiilor celulare, proces ce afectează integritatea țesuturilor și îi accelerează îmbătrânirea (fotoîmbătrânire). Stresul oxidativ perturbă astfel homeostazia țesuturilor. NMN protejează conform studiilor împotriva stresului oxidativ și crește eficiența mitocondrială. (5)

Protecție cardiacă

La nivel cardiac, NMN este implicat în procesele ce au ca scop realimentarea cu sânge a țesutului ce a suferit anterior ischemie, protejând organismul de stres oxidativ. Are un posibil rol pozitiv de atenuare a leziunii miocardice în urma ischemiei și reperfuziei. Administrarea de NMN intraperitoneal înainte de debutul ischemiei sau la fiecare 6 ore în perioada de reperfuzie timp de 24 de ore, pare a ameliora semnificativ leziunile ischemice, reducând dimensinea infarctului cu până la 44% (6). Acest rezultat este posibil datorită faptului că NMN este un produs intermediar al biosintezei NAD+. (7)

Protecție neurologică

Nicotinamida, formă a vitaminei B3 (niacina), a fost mult timp asociată cu dezvoltarea neuronală, supraviețuirea și funcționarea sistemul nervos central (SNC), fiind implicată în mecanismele ce asigură neuroprotecție. Suplimentarea cu NMN, chiar și pentru un timp scurt, ar putea reduce hipersensibilitatea cognitivă și ar putea îmbunătăți astfel cogniția. (8)

NMN a demonstrat, de asemenea, rezultate promițătoare în tratamentul bolii Alzheimer. Are capacitatea de a trata cauzele care stau la baza bolii Alzheimer (de exemplu, anomalii ale mitocondriilor, scăderea ratelor de consum de oxigen și a conținutului de NAD+). NMN este o soluție terapeutică promițătoare în abordarea bolii Alzheimer. (9, 10)

NMN ar putea să fie utilizat în tratamentul hemoragiilor intracerebrale, ameliorând simptomele. Nu reduce volumul hematomului și nu crește nivelul hemoglobinei, însă scade edemul cerebral, stresul oxidativ, neuroinflamația și previne moartea neuronală. (11)

Protecție renală

Suplimentele cu NMN ar proteja, de asemenea, rinichiul de leziuni de ischemie-reperfuzie. Studiile în care s-au administrat NMN cu urmărirea funcției renale, au constatat mai puține leziuni de ischemie-reperfuzie și o funcție renală mai bună, cu scăderea azotului ureic din sânge și a creatininei serice, precum și ameliorarea leziunilor tubulare. (12) Mai mult, s-a demonstrat că NMN ar atenua nefropatia diabetică prin inhibarea unor molecule specifice. (13)

În concluzie, studiile consideră că NMN ar avea un potențial terapeutic la nivelul rinichilor datorită capacității sale de a restabili nivelurile de NAD+. (13)

Diabetul și obezitatea

Diabetul zaharat de tip 2 este definit prin rezistența la insulină. Aceasta este puternic influențată de stresul oxidativ și răspunsul inflamator existent în organism, precum și de metabolismul alterat al lipidelor, toate acestea fiind ameliorate de NAD+. (14)

O dietă bogată în grăsimi este un factor de risc pentru acest tip de diabet, mecanismul molecular fiind scăderea NAD+ din ficat. Obezitatea este un alt factor de risc, precum și îmbătrânirea. (14) Conform studiilor, NMN poate reduce creșterea în greutate asociată vârstei și efectele negative asociate obezității (disfuncții mitocondriale). NMN îmbunătățește tulburările metabolice precum intoleranța la glucoză și reduce activitatea hepatică a unor enzime, similar exercițiului fizic. NMN poate ameliora anumite complicații metabolice asociate obezității. (14)

Efecte anti-îmbătrânire

Îmbătrânirea este un fenomen natural asociat cu reducerea producției de energie la nivelul mitocondriilor, epuizării NAD+ în mai multe organe, cum ar fi pancreas, mușchi scheletici, ficat, piele, țesut adipos și creier. Suplimentele NMN ar putea preveni și trata astfel tulburări cognitive și ar putea îmbunătăți calitatea vieții la bătrânețe, mai ales că nicotinamida joacă un rol esențial în maturarea neuronală și neuroprotecție. (8)

 


Riscuri și efecte adverse ale suplimentelor cu NMN

În prezent, nu au fost documentate efecte secundare ale NMN la oameni. Cercetătorii au efectuat majoritatea studiilor asupra NMN la rozătoare, care au relevat efecte pozitive asupra metabolismului, funcției creierului, ficatului, pielii, mușchilor, structurii osoase, sănătății inimii, reproducerii, imunității și duratei de viață. Studii pe termen lung la șoareci nu au arătat, de asemenea, apariția efectelor adverse. Cercetătorii trebuie să efectueze studii suplimentare despre administrarea NMN la oameni pentru a determina ce efecte secundare există.


Dozele mici sunt mai eficiente. O doză mai mică de NMN ar putea fi mai eficientă și mai sigură. De exemplu, creierul pare a fi mai sensibil la concentrații mici de NMN (15), iar supradozajul cu NMN poate avea unele efecte adverse asupra fertilităţii. (16)

 


Concluzii

NMN pare a avea multiple efecte pozitive în studiile preclinice efectuate până acum. NMN ar putea fi utilizat ca agent terapeutic în boli precum Alzheimer, boli renale, neurologice și cardiovasculare, diabet. Având în vedere că NMN este eficient la șoarecii în vârstă și suprimă declinul fiziologic asociat vârstei, va fi de mare importanță evaluarea efectelor administrării NMN în bolile asociate vârstei, cum ar fi cancerul, sarcopenia, dar și studiul creșterii duratei de viață, pentru că studiile pe animale au arătat proprietățile promițătoare ale NMN în stimularea NAD+ și anti-îmbătrânire. Cercetătorii merg mai departe cu studii clinice pentru a investiga siguranța și eficacitatea moleculei la om. (17)


Data actualizare: 04-02-2022 | creare: 04-02-2022 | Vizite: 12263
Bibliografie
1. Shade C. The Science Behind NMN–A Stable, Reliable NAD+Activator and Anti-Aging Molecule. Integr Med Clin J. 2020;19(1):12-14.
2. Poddar SK, Sifat AE, Haque S, Nahid NA, Chowdhury S, Mehedi I. Nicotinamide Mononucleotide: Exploration of Diverse Therapeutic Applications of a Potential Molecule. Biomolecules. 2019;9(1):E34. doi:10.3390/biom9010034
3. Fricker RA, Green EL, Jenkins SI, Griffin SM. The Influence of Nicotinamide on Health and Disease in the Central Nervous System. Int J Tryptophan Res IJTR. 2018;11:1178646918776658. doi:10.1177/1178646918776658
4. Yoshino J, Baur JA, Imai S ichiro. NAD+ Intermediates: The Biology and Therapeutic Potential of NMN and NR. Cell Metab. 2018;27(3):513-528. doi:10.1016/j.cmet.2017.11.002
5. Oblong JE. The evolving role of the NAD+/nicotinamide metabolome in skin homeostasis, cellular bioenergetics, and aging. DNA Repair. 2014;23:59-63. doi:10.1016/j.dnarep.2014.04.005
6. Yamamoto T, Byun J, Zhai P, Ikeda Y, Oka S, Sadoshima J. Nicotinamide mononucleotide, an intermediate of NAD+ synthesis, protects the heart from ischemia and reperfusion. PloS One. 2014;9(6):e98972. doi:10.1371/journal.pone.0098972
7. Nadtochiy SM, Wang YT, Nehrke K, Munger J, Brookes PS. Cardioprotection by nicotinamide mononucleotide (NMN): Involvement of glycolysis and acidic pH. J Mol Cell Cardiol. 2018;121:155-162. doi:10.1016/j.yjmcc.2018.06.007
8. Hong W, Mo F, Zhang Z, Huang M, Wei X. Nicotinamide Mononucleotide: A Promising Molecule for Therapy of Diverse Diseases by Targeting NAD+ Metabolism. Front Cell Dev Biol. 2020;8. Accessed February 3, 2022. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fcell.2020.00246
9. Long AN, Owens K, Schlappal AE, Kristian T, Fishman PS, Schuh RA. Effect of nicotinamide mononucleotide on brain mitochondrial respiratory deficits in an Alzheimer’s disease-relevant murine model. BMC Neurol. 2015;15:19. doi:10.1186/s12883-015-0272-x
10. Hou Y, Lautrup S, Cordonnier S, et al. NAD+ supplementation normalizes key Alzheimer’s features and DNA damage responses in a new AD mouse model with introduced DNA repair deficiency. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018;115(8):E1876-E1885. doi:10.1073/pnas.1718819115
11. Wei CC, Kong YY, Li GQ, Guan YF, Wang P, Miao CY. Nicotinamide mononucleotide attenuates brain injury after intracerebral hemorrhage by activating Nrf2/HO-1 signaling pathway. Sci Rep. 2017;7(1):717. doi:10.1038/s41598-017-00851-z
12. Guan Y, Wang SR, Huang XZ, et al. Nicotinamide Mononucleotide, an NAD+ Precursor, Rescues Age-Associated Susceptibility to AKI in a Sirtuin 1-Dependent Manner. J Am Soc Nephrol JASN. 2017;28(8):2337-2352. doi:10.1681/ASN.2016040385
13. Chen Y, Liang Y, Hu T, et al. Endogenous Nampt upregulation is associated with diabetic nephropathy inflammatory‑fibrosis through the NF‑κB p65 and Sirt1 pathway; NMN alleviates diabetic nephropathy inflammatory‑fibrosis by inhibiting endogenous Nampt. Exp Ther Med. 2017;14(5):4181-4193. doi:10.3892/etm.2017.5098
14. Caton PW, Kieswich J, Yaqoob MM, Holness MJ, Sugden MC. Nicotinamide mononucleotide protects against pro-inflammatory cytokine-mediated impairment of mouse islet function. Diabetologia. 2011;54(12):3083-3092. doi:10.1007/s00125-011-2288-0
15. Park JH, Long A, Owens K, Kristian T. Nicotinamide mononucleotide inhibits post-ischemic NAD(+) degradation and dramatically ameliorates brain damage following global cerebral ischemia. Neurobiol Dis. 2016;95:102-110. doi:10.1016/j.nbd.2016.07.018
16. Bertoldo MJ, Listijono DR, Ho WHJ, et al. NAD+ Repletion Rescues Female Fertility during Reproductive Aging. Cell Rep. 2020;30(6):1670-1681.e7. doi:10.1016/j.celrep.2020.01.058
17. Tabibzadeh S. From genoprotection to rejuvenation. Front Biosci Landmark Ed. 2021;26:97-162. doi:10.2741/4890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: