Alimentația bogată în seleniu ar putea îmbunătăți fertilitatea la femei

©

Autor: Redacția ROmedic

Alimentația bogată în seleniu ar putea îmbunătăți fertilitatea la femei
Femeile care se confruntă cu probleme de fertilitate ar putea fi ajutate de o dietă cu un conținut ridicat de seleniu, arată un studiu al unei echipe de cercetare de la Universitatea din Adelaide (Australia).

Seleniul este un antioxidant cu multiple beneficii pentru organismul uman, despre care se știa de ceva timp că ar fi important pentru fertilitatea bărbaților, dar despre care abia recent s-a aflat că ar putea avea un rol și asupra sistemului reproducător feminin.

Cercetări anterioare au localizat seleniul la nivelul foliculilor din ovare, iar în cadrul studiului de față s-a observat că selenoproteina cunoscută sub denumirea de GPX1 este influențată de aportul de seleniu din alimentație. Cu alte cuvinte, dacă acesta este insuficient, nivelul proteinei GPX1 scade, ceea ce ar putea afecta eliberarea ovulului de către folicul.   

Aceste observații au nevoie de cercetări suplimentare care să ofere și o înțelegere a nivelurilor optime de seleniu care ar trebui consumate de femeile care au dificultăți în a rămâne însărcinate. Administrarea de suplimente trebuie abordată cu mare precauție, pentru că un nivel ridicat de seleniu poate fi toxic. Pe de altă parte femeile care nu mănâncă alimente bogate în seleniu (ton, sardine, legume, carne roșie, cereale, ouă, ficat, usturoi etc.) sau care consumă alimente vegetale care au fost cultivate în soluri sărace în seleniu ar putea prezenta un risc mai mare de probleme de fertilitate.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 20-11-2014 | creare: 20-11-2014 | Vizite: 3416
Bibliografie
Selenium in diet, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002414.htm
Eating a balanced portion of protein-rich foods such as red meat, seafood and nuts could improve fertility in women, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/285679.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testarea fertilitatii la barbati
  • Cauze de infertilitate la femei
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum