Supradozajul de niacină (intoxicația cu vitamina B3)

Supradozajul de niacină (intoxicația cu vitamina B3)

©

Autor:

Supradozajul de niacină (intoxicația cu vitamina B3)

Niacina, cunoscută È™i sub denumirea de vitamină B3, reprezintă un compus hidrosolubil, răspândit în mod natural în unele alimente sau comercializat sub formă de suplimente alimentare. Niacina poate adopta diverse forme, cele mai frecvent întâlnite fiind acidul nicotinic È™i nicotinamida.

Acidul nicotinic È™i nicotinamida sunt metabolizate în principal la nivel hepatic, iar cantitățile aflate în exces sunt eliminate pe cale urinară. Niacina funcÈ›ionează în organism drept coenzimă, fiind implicată într-o multitudine de reacÈ›ii enzimatice, ce au drept scop: producerea de energie, sinteza È™i repararea materialului genetic, combaterea stresului oxidativ, sinteza grăsimilor È™i colesterolului.

De regulă, o dietă echilibrată asigură organismului necesarul optim de vitamină B3, suplimentarea dietei cu niacină fiind recomandată astăzi pentru tratamentul deficitului nutriÈ›ional. În trecut, acidul nicotinic a fost utilizat È™i în tratamentul hiperlipidemiei, însă această abordare a suferit modificări odată cu dezvoltarea È™i utilizarea statinelor. În prezent, nu au fost raportate efecte semnificative ale asocierii dintre niacină È™i statine. (1, 2)

Surse naturale de Niacină:

Următoarele alimente sunt bogate în Niacină:

  • carne roÈ™ie;
  • peÈ™te;
  • orez brun;
  • nuci;
  • seminÈ›e;
  • legume;
  • banane;
  • cereale. (1)


Doza necesară de Niacină

Pentru ca organismul să funcÈ›ioneze în parametri optimi, fiecare persoană are nevoie de o anumită cantitate de Niacină. Această cantitate poartă denumirea de aportul de referință alimentar È™i este exprimată în miligrame de echivalenÈ›i de Niacină. Aportul de referință alimentar variază în funcÈ›ie de vârstă, astfel încât copiii au nevoie de o doză mai redusă de vitamină B3 (2-16 mg/zi) în comparaÈ›ie cu adulÈ›ii (14-16 mg/zi). De asemenea, necesarul zilnic de Niacină creÈ™te în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează (17-18 mg/zi).

Majoritatea oamenilor pot obține necesarul zilnic de Niacină printr-o dietă echilibrată, iar doza maximă pentru adulți nu trebuie să depășească 35 mg/zi. Un aport de Niacină mai mare de 35 mg/zi poartă denumirea de supradozaj de Niacină și prezintă simptome caracteristice. (3)

Posibilități de supradozaj de Niacină

Supradozajul de Niacină (intoxicaÈ›ia cu vitamină B3) este destul de rar, fiind întâlnit preponderent în cazul unor situaÈ›ii particulare.

O tendință care a condus la supradozajul de Niacină în repetate rânduri are la bază afirmaÈ›ia răspândită în mediul online conform căreia, dozele mari de vitamină B3 accelerează rata metabolismului, contribuind la îndepărtarea rapidă a toxinelor din organism, inclusiv a drogurilor înainte de testarea antidrog la locul de muncă.

Alte situaÈ›ii de supradozaj de Niacină pot fi consecinÈ›a consumului excesiv de medicamente prescrise pentru scăderea nivelului de colesterol seric, întrucât acestea conÈ›in adesea niveluri ridicate de vitamină B3. (2, 4)

De asemenea, băuturile energizante pot conÈ›ine doze mari de vitamine, inclusiv Niacină. În trecut, au fost raportate cazuri izolate de hepatită acută, provocate de ingestia unor cantități ridicate de Niacină din băuturile energizante. (2, 5)

 

Prin ce se caracterizează supradozajul de Niacină?

Supradozajul de Niacină (intoxicația cu vitamină B3) asociază următoarele semne și simptome:

  • înroÈ™irea pielii însoÈ›ită de prurit sau furnicături (față, braÈ›e È™i piept);
  • tahicardie;
  • durere abdominală;
  • greață È™i vărsături;
  • pierderea stării de conÈ™tiență;
  • vertij moderat până la sever;
  • tensiune arterială scăzută;
  • fatigabilitate;
  • dureri de cap;
  • vedere înceÈ›oÈ™ată;
  • diaree;
  • hepatită acută È™i scăderea toleranÈ›ei la glucoză (la doze foarte mari menÈ›inute timp de câteva luni/ani). (1, 2, 4, 6, 7)


ÎnroÈ™irea pielii poate fi agravată de factori precum:

  • consumul de alcool;
  • activitate în aer liber;
  • expunerea la soare;
  • consumul de alimente picante. (7)


Diagnosticarea supradozajului de Niacină

Supradozajul de Niacină reprezintă, de regulă, un diagnostic de excludere. În principiu, se urmăresc: timpul de protrombină, panoul hepatic, hemoleucograma, nivelul gazelor din sânge, nivelul de acid nicotinic È™i alte substanÈ›e co-ingerate, modificări EKG (aritmii, creÈ™terea duratei QRS, prelungirea QT). (2)

Tratamentul supradozajului de Niacină

Supradozajul de Niacină se tratează, de cele mai multe ori, prin întreruperea aportului de Niacină. De asemenea, înroÈ™irea pielii asociată intoxicaÈ›iei cu vitamină B3 poate fi ameliorată prin administrarea de medicamente cu proprietăți anti-prostaglandine, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina). Cazurile extrem de severe necesită transfuzie sanguină, terapie cu N-acetilcisteină sau transplant hepatic. Prognosticul este foarte bun în aproape toate cazurile, după oprirea ingestiei de Niacină. (2)

Diagnostic diferenÈ›ial în intoxicaÈ›ia cu Niacină

Semnele È™i simptomele caracteristice supradozajului de Niacină pot fi prezente È™i în alte situaÈ›ii precum:


Recomandări

  • EvitaÈ›i consumul de suplimente de Niacină fără recomandarea medicului.
  • EvitaÈ›i depășirea dozei zilnice de Niacină recomandată de medic sau farrmacist.
  • EvitaÈ›i consumul excesiv de băuturi energizante.
  • În cazul prezenÈ›ei semnelor È™i simptomele descrise anterior, adresaÈ›i-vă imediat medicului dumneavoastră.

Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 728
Bibliografie
1. Niacină – Vitamina B3, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/
2. Toxicitatea Niacinei, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559137/
3. Niacină – Vitamina B3, link: https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-niacin
4. Este posibil supradozajul de vitamină B3?, link: https://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/feeling-nauseous-these-tips-may-help-alleviate-the-symptoms.html
5. Băuturi energizante și adolescenți - un pericol pentru sănătatea hepatică?, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29175287/
6. Supradozajul de Niacină – care sunt simptomele?, link: https://www.beaconhealthsystem.org/library/faqs/niacin-overdose-what-are-the-symptoms/
7. Toxicitatea Niacinei; link: https://www.msdmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/niacin-toxicity
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un aport crescut de vitamina B3 a fost asociat cu un risc scăzut de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • O suplimentare excesivă cu niacină ar putea creÈ™te riscul cardio-vascular
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum