Hepatită acută cauzată de băuturile energizante la un bărbat din SUA

©

Autor:

Hepatită acută cauzată de băuturile energizante la un bărbat din SUA
Un studiu de caz publicat în revista BMJ Case Reports descrie internarea unui bărbat de 50 de ani, fără antecedente medicale, cu hepatită acută cauzată cel mai probabil de aportul de 4-5 băuturi energizante zilnic, timp de trei săptămâni anterior internării.

Bărbatul lucra în construcții și a apelat la băuturile energizante pentru a face față muncii intense. După ce a început să consume aceste băuturi a observat o alterare a stării generale, lipsa poftei de mâncare și dureri abdominale, acestea evoluând spre greață și vărsături. Bărbatul a confundat aceste simptome cu manifestarea unei gripe. S-a alarmat doar atunci când a observat închiderea la culoare a urinei.

La examinare, bărbatul prezenta icter și durere în hipocondrul drept. Testele de laborator au relevat transaminaze crescute și dovezi de infecție cu hepatita C. Biopsia ficatului a indicat hepatită severă.

Medicii au pus dezvoltarea hepatitei acute pe seama consumului mare de băuturi energizante, în speță pe seama aportului prea mare de vitamina B3 (niacină).

Pacientul a consumat în jur de 160-200 mg de niacină zilnic, sub nivelul de toxicitate, însă un nivel asemănător cu cel dintr-un caz anterior de hepatită indusă de băuturile energizante (în jur de 300 mg zilnic). Cel mai probabil toxicitatea s-a produs prin efect cumulativ - fiecare doză conține 40 mg de vitamina B3, adică 200% din doza zilnică recomandată.

Aproximativ 50% din cazurile de insuficiență hepatică dn SUA sunt cauzate de leziunile ficatului produse de substanțe ca cele din suplimentele alimentare. În jur de 23.000 din vizitele la urgență sunt explicate prin consumul de suplimente alimentare.
De multe ori vitaminele și nutrienții din aceste suplimente depășesc doza zilnică recomandată, astfel încât riscul de acumulare în cantitate nocivă și toxicitate este foarte mare.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 08-03-2019 | creare: 02-11-2016 | Vizite: 1590
Bibliografie
Man develops acute hepatitis from consuming too many energy drinks, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-acute-hepatitis-consuming-energy.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipurile de hepatită și gravitatea fiecăreia
  • Hepatita - clasificare, tipuri, diferențe și întrebări frecvente
  • Un supliment alimentar popular crește riscul de apariție a tumorilor cerebrale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum