Un aport crescut de vitamina B3 a fost asociat cu un risc scăzut de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Un aport crescut de vitamina B3 a fost asociat cu un risc scăzut de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

©

Autor:

Un aport crescut de vitamina B3 a fost asociat cu un risc scăzut de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecÈ›iune caracterizată prin fluxul de aer obstrucÈ›ionat, care afectează nu numai plămânii dar È™i alte sisteme cum ar fi musculatura, oasele È™i sistemul cardiovascular, reprezentând o povară semnificativă pentru sănătatea publică. Factori precum fumatul È™i îmbătrânirea sunt cunoscuÈ›i pentru creÈ™terea riscului de BPOC, însă impactul consumului de vitamine, inclusiv prin dietă, asupra riscului de BPOC a fost mai puÈ›in studiat. Într-un studiu recent publicat în Scientific Reports, cercetătorii au examinat legătura dintre prevalenÈ›a BPOC È™i aportul alimentar de niacină (vitamina B3).
Vitaminele, inclusiv B3, C, E È™i D, sunt esenÈ›iale în procesele fiziologice normale, contribuind la reducerea stresului oxidativ È™i sprijinirea proceselor de reparare celulară È™i atenuarea răspunsurilor inflamatorii. Niacina este implicată în multiple procese celulare, inclusiv metabolism, repararea ADN-ului È™i funcÈ›ia sistemului nervos, fiind găsită în alimente precum carne, peÈ™te È™i nuci.

Studiul prezent s-a bazat pe datele din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din perioada 2003-2018, analizând indivizi cu aport alimentar de niacină È™i diagnostic de BPOC, stabilit pe baza autodeclarării diagnosticului de către un medic, raportului volum expirator maxim în prima secundă (FEV1) la capacitatea vitală forÈ›ată (FVC) sub 0,7, sau istoricul de fumat sau bronÈ™ită cronică la persoane peste 40 de ani. Aportul de niacină, energie, alcool È™i macronutrienÈ›i a fost evaluat prin chestionare de reamintire dietetică de 24 de ore.

Dintr-un eÈ™antion final de 7.055 participanÈ›i, 243 au fost diagnosticaÈ›i cu BPOC. ParticipanÈ›ii cu BPOC erau, în medie, mai în vârstă È™i prezentau frecvenÈ›e mai mari ale fumatului, consumului de alcool, diabetului È™i hipertensiunii. Rezultatele au indicat o relaÈ›ie inversă semnificativă între aportul de niacină È™i prevalenÈ›a BPOC, sugerând un efect protector al niacinei, independent de factori precum vârsta, venitul, fumatul, obiceiurile de consum alcool, statutul marital, rasa, hipertensiunea È™i diabetul.

Studiul sugerează că niacina ar putea atenua stresul oxidativ în BPOC prin îmbunătățirea capacității antioxidante È™i reducerea inflamaÈ›iei în căile respiratorii, îmbunătățind astfel funcÈ›ia pulmonară. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica mecanismele precise prin care aportul de niacină influenÈ›ează BPOC.

sursa: News Medical
foto: monticello / Shutterstock.com

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 778
Bibliografie
Higher dietary niacin intake linked to lower COPD risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/Higher-dietary-niacin-intake-linked-to-lower-COPD-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea prelungită la pesticide creÈ™te riscul de BPOC
  • Celulele sistemului imunitar îmbătrânesc prematur în BPOC
  • Deficitul de somn este asociat cu un risc crescut de criză în BPOC
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum