Tații singuri sunt de două ori mai predispuși la deces prematur

©

Autor:

Tații singuri sunt de două ori mai predispuși la deces prematur

Un nou studiu publicat în The Lancet Public Health a comparat stilul de viață și riscul de deces al taților singuri, comparativ cu cel al mamelor singure și al cuplurilor.


În ultimii zeci de ani, numărul taților singuri din America a suferit un salt spectaculos. Potrivit Centrului de Cercetare Pew, în anul 1960 existau aproximativ 300.000 de asemenea cazuri. Totuși, până în 2011 numărul a crescut până la 2,6 de milioane. Prin comparație, numărul mamelor singure a crescut de la 1,9 milioane până la 8,6 milioane în același interval de timp.


Cercetătorii de la Institutul pentru Științe Clinice Evaluative și de la Universitatea din Toronto din Canada au urmărit stilul de viață a aproximativ 40.500 de canadieni, pe o perioadă de 11 ani. Dintre participanți, 871 erau tați singuri, 4.590 mame singure, 16.341 tați cu partenere și 18.688 mame cu parteneri. Participanții incluși în studiu aveau vârste de peste 15 ani și cel puțin un copil biologic sau adoptat, sub vârsta de 25 de ani. Potrivit autorilor studiului, părinții singuri sunt cei care au divorțat, s-au despărțit, au rămas văduvi sau sunt singuri, nu s-au căsătorit niciodată și nu locuiesc alături de cineva. Părinții cu parteneri sunt cei căsătoriți sau în concubinaj.

 

La începutul studiului, tații singuri erau mai predispuși la a avea cancer și boală cardiacă decât tații cu partenere și mamele singure. Mai mult, ei aveau șanse mai mari să fi fost spitalizați în anul anterior studiului.

Studiul arată că tații singuri au un risc de cel puțin 2 ori mai mare de deces prematur decât tații cu partenere și mamele singure. De asemenea, ei aveau un stil de viață mai nesănătos, fiind mai predispuși să consume mai puține fructe și legume și să consume alcool în cantități excesive o dată pe lună.


Studiul nu a putut ajunge la nicio concluzie cu privire la cauza decesului, în principiu datorită faptului că decesele de pe perioada studiului erau raportate ca având alte cauze. Totuși, autorii sugerează existența unor posibile cauze precum stilul nesănătos de viață și lipsa suportului social, atât din partea prietenilor, cât și a comunității.


Cercetările subliniază că tații singuri au un risc de deces mai mare, sugerând nevoia unor programe de sănătate publică care să identifice și să acorde asistență acestor bărbați. În acest sens, s-ar putea facilita interacțiunea dintre tații singuri și medicul de familie, care să îi ajute pe aceștia să își îmbunătățească sănătatea, motivându-i să înceapă anumite scheme de tratament, să ia decizii mai bune în legătură cu sănătatea lor, influențându-le comportamentul și procesul de recuperare.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 18-05-2019 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 605
Bibliografie
Single dads twice as likely to die prematurely, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320942.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: