Bărbații cu păr cărunt au un risc cardiovascular mai ridicat

©

Autor:

Bărbații cu păr cărunt au un risc cardiovascular mai ridicat
Părul cărunt a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiace în rândul bărbaților, conform unei cercetări recente publicate îm EuroPrevent 2017.

Vârsta înaintată este un factor de risc coronarian inevitabil și este asociată cu semne dermatologice ce pot indica acest risc ridicat. Ateroscleroza și albirea părului prezintă mecanisme similare ca afectarea reparării ADN-ului, stresul oxidativ, inflamațiile, modificările hormonale și senescența celulelor funcționale. Studiul a analizat prevalența părului alb la pacienții cu boli coronariene și prezența unui risc independent pentru această boală.

A fost realizat și un studiu de cohortă ce a inclus 545 bărbați adulți ce au fost supuși unor angiografii CT coronariene pentru depistarea bolilor arteriale coronariene. Pacienții au fost împărțiți în subgrupuri în funcție de prezența sau absența bolii coronariene și cantitatea de fire albe.

Cantitatea firelor albe a unei persoane a fost stabilită pe baza unui scor:
 • 1= păr negru în totalitate;
 • 2= păr preponderent negru cu mai puține fire albe;
 • 3= cantitate egală de fire negre și albe;
 • 4 = păr preponderent alb;
 • 5= păr în totalitate alb.

Au fost analizați factorii de risc cardiovascular incluzând hipertensiunea, diabetul, fumatul, dislipidemia și istoricul familial de boli coronariene.

S-a observat că scorurile mai mari de albire a părului (de 3 sau mai mult) au fost asociae cu un risc mai mare de boli arteriale coronariene independent de vârsta cronologică și factorii de risc cardiovascular stabiliți. Pacienții cu boli coronariene au prezentat o cantitate mai mare de fire albe și calcificări coronariene mai mari. Independent de vârsta cronologică, albirea părului indică și vârsta biologică și este un semnal de alarmă pentru creșterea riscului cardiovascular.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-04-2017 | creare: 13-04-2017 | Vizite: 1631
Bibliografie
Grey hair linked with increased heart disease risk in men, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170408104609.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Oamenii de știință au identificat gena implicată în albirea părului
 • O nouă metodă ultrasonografică pentru evaluarea mai precisă a sănătății inimii
 • Turele de noapte, factor de risc pentru bolile coronariene
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum