Terapia hormonală nu crește riscul de demență
Autor: Domșa Dariana

Cercetătorii de la Universitățile din Nottingham, Oxford și Southampton au proiectat studiul folosind două dintre cele mai mari baze de date de îngrijire primară din Marea Britanie (QResearch și CPRD). Ambele baze de date conțin înregistrări ale diagnosticelor și ale prescripțiilor emise, lucru care a permis anchetatorilor să exploreze în detaliu rezultatele demenței pentru femeile care utilizează oricare dintre tratamentele MHT prescrise în mod obișnuit în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie pe o perioadă lungă de timp.
Analiza s-a bazat pe datele obținute de la peste 118.000 de femei cu vârsta de minimum 55 de ani diagnosticate cu demență între 1998 și 2020 și aproximativ 497.500 de femei de vârstă apropiată, fără controale pentru demență. Datele preluate din prescripțiile pentru terapia de substituție hormonală includeau detalii despre tipul de hormon, doza și metoda de administrare. Alți factori relevanți, cum ar fi istoricul familial, fumatul, consumul de alcool, condițiile preexistente și alte medicamente prescrise au fost, de asemenea, luate în considerare în analiză. În general, 16.291 (14%) dintre femeile cu demență și 68.726 (14%) din grupul de control au fost expuse la HRT în perioada de studiu.
După ajustarea pentru toți factorii care ar fi putut influența rezultatele, analiza nu a arătat asocieri generale între utilizarea terapiei hormonale și riscul de a dezvolta demență. Constatările au fost aceleași indiferent de tratament și de metodele de aplicare (pastile, plasturi, creme sau dispozitive) și nu au fost afectate de doza sau durata tratamentului.
Cercetătorii recunosc unele limitări ale datelor lor, cum ar fi înregistrarea incompletă a simptomelor menopauzei, în special pentru femeile înregistrate după menopauză, care ar fi putut afecta rezultatele lor. Cu toate acestea, studiul, bazat pe înregistrările „lumii reale” din populația generală, „aduce claritate constatărilor incoerente anterior și ar trebui să le liniștească pe femeile care au nevoie de terapie hormonală la menopauză”.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cerebelul contribuie la apariția anxietății sau a comportamentului de frică
- Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
- Profesiile complexe asociate cu mai bune abilități cognitive pe măsură ce îmbătrânim
- Enzima HDAC9 și rolul său în apariția bolii Alzheimer
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)