Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
Autor: Cristina Mustață

Autorul studiului Rhoda Au, doctor È™i profesor de epidemiologie, anatomie È™i neurobiologie, explică de ce e important să ne concentrăm pe factorii risc modificabili, pe înÈ›elegerea È™i combaterea acestora, pentru a avea posibilitatea să prevenim sau să întârziem instalarea demenÈ›ei caracteristică îmbătrânirii.
Potrivit interpretării datelor demografice È™i a celor cu privire la comportamentele stilului de viață, s-a constat faptul că vârsta înaintată È™i statusul marital „văduv/ă” sunt puternic asociate cu un risc crescut de demență, la fel È™i un indice de masă corporală redus È™i somnul insuficient în perioada de adult.
DemenÈ›a este principala cauză de dizabilitate È™i pierdere a autonomiei în rândul populaÈ›iei vârstnice din lume, fără a exista la momentul actual un tratament eficient. De aceea aplicarea screening-ului la persoanele cu risc crescut pentru identificarea de timpuriu a primelor semne de demență, este esenÈ›ială în rândul medicinei primare, la care pot contribui inclusiv membrii familiei.
Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Alzheimer's Disease.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie
- Folosirea telefonului mobil smartphone pentru mai mult de 5 ore pe zi favorizează apariția obezității
- Trei liceene din Miami au inventat paiul care arată dacă băutura conține drogul violului
- Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)