Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
Autor: Cristina Mustață

Autorul studiului Rhoda Au, doctor și profesor de epidemiologie, anatomie și neurobiologie, explică de ce e important să ne concentrăm pe factorii risc modificabili, pe înțelegerea și combaterea acestora, pentru a avea posibilitatea să prevenim sau să întârziem instalarea demenței caracteristică îmbătrânirii.
Potrivit interpretării datelor demografice și a celor cu privire la comportamentele stilului de viață, s-a constat faptul că vârsta înaintată și statusul marital „văduv/ă” sunt puternic asociate cu un risc crescut de demență, la fel și un indice de masă corporală redus și somnul insuficient în perioada de adult.
Demența este principala cauză de dizabilitate și pierdere a autonomiei în rândul populației vârstnice din lume, fără a exista la momentul actual un tratament eficient. De aceea aplicarea screening-ului la persoanele cu risc crescut pentru identificarea de timpuriu a primelor semne de demență, este esențială în rândul medicinei primare, la care pot contribui inclusiv membrii familiei.
Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Alzheimer's Disease.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce ne face să strănutăm?
- Starea de bine de peste zi este influențată de autopercepția asupra somnului din noaptea anterioară
- Studiile constată două semne uşor de măsurat acasă, asociate cu mortalitatea de Covid-19
- Cercetările examinează relația dintre grăsimea corporală și activitatea fizică la fete și băieți
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)