Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență

©

Autor:

Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
Hipertensiunea arterială, patologie a sistemului cardiovascular, caracterizată printr-o creștere a tensiunii arteriale, reprezintă una dintre problemele majore de sănătate publică la nivel global. Considerată principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială este adesea rezultatul unei alimentații precare sau a unui stil de viață sedentar. O tensiune arterială crescută crește semnificativ riscul de apariție a unei boli de inimă, precum și a altor condiții cronice de sănătate. Conform unor noi cercetări, tensiunea arterială crescută este asociată și cu un risc crescut de demență, în special la persoanele a căror tensiune arterială a fost crescută în perioada de vârstă mijlocie.

Rezultatele studiului realizat de către cercetători de la Johns Hopkins University School of Medicine sugerează că tensiunea arterială din timpul vârstei de mijloc poate să reprezinte un factor de risc favorizant pentru demență, riscul de apariție a acestei condiții medicale fiind mai crescut la persoanele cu tensiune arterială crescută în perioada menționată. Keenan Walker, profesor asistent de neurologie la Johns Hopkins University, a declarat că există suficiente dovezi potrivit cărora hipertensiunea arterială în timpul vieții de adult crește riscurile de apariție a demenței.

Studiul s-a derulat pe o perioadă de două decenii și jumătate, numărul participanților fiind unul crescut, de aproximativ 4.700 de persoane. Conform rezultatelor finale, din punct de vedere procentual, riscul estimativ de a dezvolta demență este cu 49% mai mare pentru persoanele care au avut tensiune arterială crescută la vârsta mijlocie. Totodată, au fost evidențiate asocieri între demență și scăderea tensiunii arteriale în viața târzie. Riscul de demență crește de la 49% la 62% pentru persoanele care în viața mijlocie s-au confruntat cu hipertensiunea arterială, dar care, mai apoi, au suferit de hipotensiune arterială. Deși nu a fost conceput pentru a arăta cauza și efectul, studiul sugerează că prin menținerea unei tensiuni sanguine sănătoase de-a lungul vieții poate fi redus riscul de deteriorare a funcției nervoase.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-08-2019 | creare: 22-08-2019 | Vizite: 751
Bibliografie
Abnormal blood pressure in middle and late life influences dementia risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190814081221.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Cefaleele și migrenele cresc riscul de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum