Terapia prin stimulare magnetică poate ameliora simptomele gastroparezei diabetice

©

Autor:

Terapia prin stimulare magnetică poate ameliora simptomele gastroparezei diabetice

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Augusta arată că stimularea magnetică a unui grup de nervi responsabili de comunicarea dintre creier și intestine poate determina o ameliorare a simptomelor gastroparezei diabetice. Conform oamenilor de știință, în prezent se crede că aproximativ 2% din oameni la nivel global suferă de gastropareză, însă aceasta este considerată rară deoarece numai 0,2% din pacienți sunt diagnosticați.
Amol Sharma, autor principal al studiului și doctor gastroenterolog la Colegiul Medical din Giorgia, afirmă că gastropareza diabetică reprezintă, în sine, o alterare a căilor de comunicare dintre intestine și creier, această patologie definind, printre altele, și sindromul de intestin iritabil.

Eșantionul studiului curent este compus din 45 de pacienți, asupra cărora se va analiza efectul terapiei prin stimulare magnetică în decursul a trei ani. Tehnologia, potrivit doctorului, este asemănătoare celei de neuromodulare magnetică, prin aceasta fiind posibilă și determinarea unei doze optime și loc de aplicare ideal.

Grupul nervos pe care oamenii de știință îl țintesc cu ajutorul aparatului este reprezentat de nervii spinali de la mijlocul spatelui în sens vertical, delimitată superior de marginile inferioare ale omoplaților. Autorul explică faptul că acest pachet nervos formează ganglionul celiac, parte a sistemului nervos vegetativ, ce controlează funcții precum respirația și peristaltismul intestinal.

Țelul principal al tehnologiei este de a crește pragul de excitare al acestor nervi, astfel încât semnalele nervoase să nu mai aibă un caracter rapid și necontrolat, iar excitarea fibrelor nervoase să nu mai fie realizată atât de ușor, aspecte de definesc cauzele simptomatologiei gastroparezei.

Rezultatele preliminarii ale studiului arată că unii pacienți care beneficiază de această atitudine terapeutică au declarat că simptome precum greața și vomarea au înregistrat scăderi marcate, autorul apreciind că viața lor revine la normal.

În continuare, echipa dorește să înceapă faza a doua a studiului, cu țelul final de a primi aprobarea FDA pentru a putea folosi stimularea magnetică a ganglionului nervos celiac în practica zilnică pentru pacienții ce suferă de gatropareză diabetică. Autorul concluzionează evidențiind nevoia descoperirii unui remediu pentru această afecțiune, întrucât creează un cerc vicios în care persoanele diabetice nu pot să mănânce normal din cauza incapacității tubului digestiv de a funcționa corespunzător. 

 

sursa: News Medical
foto: Dr. Amol Sharma (jagwire.augusta.edu)


Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 230
Bibliografie
Magnetic stimulation therapy can help reduce the debilitating symptoms of diabetic gastroparesis, link: https://www.news-medical.net/news/20230516/Magnetic-stimulation-therapy-can-help-reduce-the-debilitating-symptoms-of-diabetic-gastroparesis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: