Studiul microbiomului mucoasei genitale masculine

©

Autor:

Studiul microbiomului mucoasei genitale masculine
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Porto oferă noi perspective cu privire la compoziția microbiomului de la nivelul diferitelor zone ale mucoasei genitale masculine, atât în condiții fiziologice, cât și patologice. Conform oamenilor de știință, microbiomul local are rolul de a asigura homeostazia țesuturilor și de a limita progresia unor afecțiuni, precum și riscul de infecție pe teritoriul respectiv.
Autorii explică faptul că un număr redus de studii a analizat microbiomul mucoasei genitale, cu toate că informațiile referitoare la acesta sunt importante deoarece fertilitatea și comportamentul sexual masculin depind de integritatea sa. Mai mult, întrucât acesta reprezintă cea mai adaptativă structură a sistemului reproducător masculin, mucoasa genitală de la acest nivel este implicată în declanșarea unor răspunsuri imune.

Lucrarea a fost constituită din evaluarea literaturii de specialitate, în urma căreia s-a descoperit faptul că microbiomul penian este compus, în mare parte, din specii precum Winkia, Mobiluncus, Peptoniphilus, Corynebacterium, Staphylococcus și Prevotella. În contrast, microbiomul băieților ce nu au atins pubertatea a fost identificat ca fiind compus majoritar din specii precum Finegoldia sp., Faecalibacterium sp., Anaerococcus sp. și Peptoniphilus sp. Corynebacterium spp.

De asemenea, o altă constatare a studiului a fost faptul că, în urma infecției cu virusul HIV, microbiomul penian al bărbaților circumciși a prezentat specii bacteriene anaerobe într-un număr superior celor care nu contactaseră virusul. Autorii evidențiază și influența bacteriilor pătrunse în microbiom în urma contactului sexual cu partenere ce sufereau de vaginoză bacteriană, întrucât transmiterea acestora este frecventă în timpul contactului. În plus, a fost descoperită și o particularitate la bărbații care prezentau balanoprostită, speciile identificate la aceștia fiind, în principal, Prevotella bivia și Staphylococcus warneri.

Autorii concluzionează subliniind faptul că rezultatele analizei demonstrează o compoziție bacteriană a mucoasei genitale dependentă de activitățile sexuale și de partenerii sexuali, precum și de infecțiile cu diferiți agenți infecțioși, printre care se numără și virusul HIV. De menționat, însă, este că specialiștii doresc să extindă analiza și asupra parazitomului și viromului mucoaselor genitale masculine, pentru a oferi astfel o imagine de ansamblu asupra factorilor de risc ai diferitelor infecții și pentru dezvoltarea unor strategii de prevenție și tratament al acestora.

sursa: News Medical
foto: Ebrahim Lotfi / Shutterstock

Data actualizare: 11-01-2023 | creare: 11-01-2023 | Vizite: 369
Bibliografie
Study assesses microbiome of male genital mucosa, https://www.news-medical.net/news/20230104/Study-assesses-microbiome-of-male-genital-mucosa.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fumatul afectează considerabil echilibrul bacterian din gură
  • Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum