Semne de infertilitate la femei - indicatori de infertilitate feminina

©

Autor:

Semne de infertilitate la femei - indicatori de infertilitate feminina
Este important de stiut sa identificati simptomele de infertilitate pentru a va ajuta medicul sa puna un diagnostic mai rapid in vederea tratarii factorilor perturbatori ai fertilitatii.

Nu intotdeauna apar simptome fizice de infertilitate (mai usor de perceput si identificat) si de cele mai multe ori indiciile ca ceva nu functioneaza bine la nivelul organismului sunt destul de subtile. De aceea este important sa va cunoasteti si sa va intelegeti corpul pentru a monitoriza modificarile in formele de manifestare ale mecanismelor interne.

Pentru un cuplu care intampina dificultati in conceperea unui copil, sanatatea feminina si a aparatului reproducator feminin este esentiala. Simptome de infertilitate tratate cu atentie pot preveni complicatii serioase ce afecteaza sistemul reproductiv feminin.

Descrierea simptomelor legate de infertilitate feminina au fost organizate dupa modul in care se manifesta sau se prezinta, pentru o intelegere mai usoara a schimbarilor survenite la nivel de functionare hormonala si reproductiva.

Cele mai frecvente simptome de infertilitate sunt:
  • tulburarile de menstruatii si ovulatie
  • perturbari hormonale
  • infectii
  • anomalii pelviene
  • durere.
Simptomele si semnele de infertilitate feminina pot aparea in conjunctura cu simptome de infertilitate masculina ceea ce inseamna ca trebuie sa fiti atente si la simptomele partenerului in vederea solutionarii problemelor de fertilitate ale cuplului.

Cauze generale ale infertilitatii feminine:
  • leziuni/blocaje ale tuburilor fallopiene
  • endometrioza
  • tulburari ale procesului de ovulatie
  • un nivel ridicat al prolactinei
  • sindromul ovarelor polichistice
  • menopauza timpurie
  • fibromul uterin
  • aderentele pelvine (tesut cicatricial fibros format intre organele pelvine).

Simptome si indicii de infertilitate feminina

* * * Principalul semn de infertilitate – imposibilitatea de a ramane insarcinata

Constatarea unei incapacitati de conceptie in 1-2 ani de incercari, cu desfasurarea moderata de raporturi sexuale (3 ori/saptamana) fara utilizarea unor metode contraceptive este un indicator cert al unei probleme de infertilitate in cuplu.

Cel mai bun punct de start in tratarea unei probleme de fertilitate este examinarea medicala de catre un medic specialist de obstretica-ginecologie, nicidecum apelul la o clinica de fertilitate. Exista cazuri in care problema de fertilitate este chiar foarte simpla, cum ar fi nesincronizarea actului sexual cu perioada de ovulatie.

1. Simptome fizice

Unele cauze de infertilitate pot fi diagnosticate doar dupa o evaluare fizica amanuntita si testele medicale de rigoare, insa recomandarea noastre este sa fiti atente cu precadere la acele cauze ce prezinta manifestari fizice.
Modificarile fizice ce sunt responsabile de infertilitate sunt in stransa legatura cu procesul de ovulatie si menstruatie.

* * * Iregularitati ale ciclului menstrual/ Amenoreea

Un ciclu menstrual neregulat (mai putin de 24 de zile sau mai mult de 35 de zile) sau absenta menstrei (amnoreea) reprezinta un semnal de alarma asupra unei probleme hormonale si principala cauza a incapacitatii de conceptie (tulburari ale procesului de ovulatie, eliberarea ovulelor imature, incapacitatea de eliberare a ovulelor mature, etc.).

Amenoreea este termenul medical ce descrie absenta menstrei, in afara perioadelor normale in care femeile nu au menstruatie: pubertate, sarcina, dupa instalarea menopauzei.

Amenoreea primara se instaleaza atunci cand o tanara femeie nu a avut menstra niciodata pana la atingerea varstei de 16 ani. Amenoreea secundara este stabilita atunci cand menstra nu mai are un caracter regulat sau este intrerupta pentru 3 sau mai multe luni.

Orice tulburare/ intrerupere a cicului menstrual (periaoda scursa intre doua menstre) poate cauza probleme de fertilitate si complicatii ovulatorii: anovulatie (neeliberarea ovulelor chiar daca menstra este prezenta), amenoree, sangerare excesiva.

--Amenoreea - cauze generale
Amenoreea este cauzata de foarte multi factori, in special de modificarile de la nivelul organelor reproductive, glande si hormoni implicati in procesul de menstruatie (sangerare vaginala normala la femeile neinsarcinate intre pubertate si menopauza).
  • Cauze posibile ale amenoreei primare: defecte ovariene (malformatii sau insuficienta ovariana – pierderea functiilor ovarelor inainte de varsta de 40 de ani), tulburari ale sistemului nervos central (creier, maduva spinarii) sau la nivelul glandei pituitare (glanda ce stimuleaza productia de hormoni implicati in procesul de menstruatie), organe reproductive subdezvoltate.
  • Cauze obisnuite de instalarii a amenoreei secundare (incetarea unui proces normal, regulat de menstruatie): sarcina, alaptare, incetarea administrarii contraceptivelor orale, menopauza.
  • Cauze ingrijoratoare privind instalarea amenoreei secundare: stres, nutritie necorespunzatoare, depresie, anumite medicamente, pierderea semnificativa/brusca de greutate, exces de exercitiu fizic, obezitate, dezechilibre hormonale datorate sindromului ovarelor polichistice (SOP), tulburari ale glandei tiroidiene, tumori maligne la nivelul creierului sau ovarelor.
  • Cauze medicale: indepartarea chirurgicala a uterului sau ovarelor.

* * * Pierderile de sarcina


Desi nu este o regula, pierderile multiple de sarcina (incapacitatea de a duce sarcina la termen) poate fi un indicator de infertilitate. In termeni medicali pierderea unei sarcini (avort spontan) se considera moartea fatului inainte de a 20-a saptamana de sarcina sau chiar intr-un stadiu al sarcinii in care acesta nu se poate dezvolta independent.

Simptome ale unei pierderi de sarcina: sangerare graduala (usor - intens), crampe abdominale, durere abdominala, febra, slabiciune fizica, voma, dureri de spate.

Un risc ridicat de pierdere a sarcinii se inregistreaza la femeile ce au depasit 35 de ani, datorita modificarilor ce survin odata cu imbatranirea.

Majoritatea pierderilor de sarcina au loc in primul trimestru de sarcina si sunt cauzate de anomalii cromozomiale (structuri celulare ce poarta genele unui om) ale fatului si reprezinta un proces aleatoriu de selectie naturala (fara o vina a vreunui participant la conceptie).

Factori
posibili ce determina pierderile multiple de sarcina:
  • infectii ale aparatului uro-genital
  • expunerea la un mediu radioactiv, extrem de toxic
  • dezechilibre hormonale
  • diformitati ale uterului
  • cervix incompetent (deschiderea si largirea timpurie a cervixului fara vreun semnal prealabil de durere sau travaliu)
  • un stil de viata nesanatos (alcool, tutun, droguri)
  • boli autoimune
  • tulburari ale sistemului imunitar (lupus)
  • boli renale cronice
  • boli cardiace congenitale
  • diabet necontrolat
  • boli tiroidiene
  • expunerea la radiatii
  • medicatii pentru tratarea acneei (Accutane)
  • malnutritie severa.

Nu s-a demonstrat stiintific ca stresul si activitatea sexuala in timpul sarcinii ar provoca pierderi multiple de sarcina.

* * * Greutate necorespunzatoare: supraponderabilitate sau subponderabilitate

Fluctuatiile mari si bruste in greutate determina aparitia unor dificultati de ovulatie. Obezitatea poate fi si un indicator al sindromului ovarelor polichistice, iar subponderabilitatea un indicator posibil al intreruperii menstrei.

* * * Utilizarea DES
Dietilstilbestrol - medicament sintetic, estrogen puternic prescris femeilor insarciante in perioada 1938- 1971 in SUA si anii 1980 in Europa, ca si modalitate de preventie a pierderilor de sarcina. Studii ulterioare au stabilit o legatura directa dintre administrarea materna a acestui medicament si impactul negativ asupra fertilitatii copilului rezultat in urma sarcinii respective (ex: defecte uterine la copii de sex feminin).

* * * Hernie abdominala/ zona pelvina
Hernia reprezinta o formatiune pseudotumorala formata prin expulzarea unei parti a unui organ in afara cavitatii sale printr-o ruptura /fisura a peretelui cavitatii organului respectiv.
Hernia abdominala determina o presiune constanta asupra peretului abdominal ceea ce afecteaza in mod negativ atat procesele interne cat si posibilitatea conceptiei.
Simptome: protuberanta a tesuturilor abdominale ce poate fi palpata, ce creeaza disconfort fizic, durere abdominala, presiune, senzatia de arsura.

* * * Febra ridicata
Febra ridicata, recurenta, ce dureaza mai mult de cateva zile, insotita de durere pelviana sunt un indicator al unei boli inflamatorii pelvine (BIP) sau al unei infectii a tractului urinar (ITU), ambele necesitand atentie medicala imediata. Aceste modificari de stare si temperatura corporala poate fi usor perceputa de o femeie ce-si monitorizeaza corpul si cunoaste reactiile anormale ale sistemului sau reproductiv.

2. Simptome menstruale

Ciclul menstrual este perioada dintre doua menstre si reprezinta rezultatul unor secvente ciclice si ordonate de interactiune a hormonilor secretati de glanda hipotalamusului, glanda pituitara si ovare. Atunci cand aceasta interactiune nu este perturbata de factori nocivi, foliculii dezvolta ovule, pe care le elibereaza dupa maturizare si mucoasa uterina (endometrul) pentru a sustine embrionul. Orice tulburare a acestor evenimente naturale cauzeaza probleme de fertilitate.

* * *Anovulatia

Anovulatia reprezinta lipsa ovulatiei (! diferit de amenoree- lipsa menstruatiei). Lipsa procesului de ovulatie nu implica si lipsa menstruatiei, insa lipsa mentruatiei poate avea drept cauza absenta ovulatiei (eliberare ovulelor mature). Simptom fizic: absenta unei modificari la nivelul temperaturii bazale.

* * * Sangerare excesiva

Sangerarea excesiva in timpul menstruatiei inseamna in termeni cuantificabili necesitatea schimbarii mijlocului de protectie (tampon extern/intern) la fiecare 1-2 ore. O repetare a acestui fenomen necesita o evaluare medicala de urgenta.
Acest fenomen poate constitui indicatorul pentru unul din urmatoarele diagnostice de infertilitate:

  • endometrioza,
  • tumori fibroide uterine (cresteri necanceroase),
  • leziuni uterine determinate de diverse dizpozitive uterine,
  • malformatii uterine/vaginale.

Sangerarea normala are loc intre 3-7 zile. Anomalii: sangerarea foarte usoara sau intensa, schimbari semnificative de la luna la luna in termeni de densitate, colorit, aspect, textura, durata menstrei sau timpul de sangerare, insotite de crampe menstruale severe – acestea sunt cateva indicii menstruale privind existenta unei probleme de fertilitate.

* * * Flux extrem de lent al menstrei
Daca sangerarea excesiva este un semnal de alarma si sangerarea extrem de redusa in timpul menstruatiei este un indiciu al unei malfunctionari. Un flux normal al menstrei necesita schimbarea a 2-3 item-uri de protectie/zi, in cazul unui flux redus este bine sa consultati medicul obstretician.

* * * Sangerari vaginale anormale

3. Simptome hormonale

Procesul de ovulatie (tehnic eliberarea ovulelor mature) este un proces regularizat de catre hormonii interni, astfel incat perturbarile hormonale indica de obicei si o problema de fertilitate. Simptomele enumerate in continuare sunt atribuite dezechilibrarii nivelurilor hormonale.

* * * Acneea
Acneea cronica este determinata de un dezechilibru hormonal, si in general este relationata cu sindromul ovarelor polichistice (SOP).

* * * Temperatura bazala a corpului

Temperatura bazala a corpului (temperatura corpului in stare de odihna, dupa trezirea de dimineata) este influentata crescator (cu aprox. 0,5 grade) de procesul de ovulatie.
Un tipar anormal al fluctuatiilor acestei temperaturi poate fi un indiciu catre unul din diagnosticele:
  • anovulatie,
  • hiperprolactinemie (cresterea excesiva a nivelului hormonului prolactina),
  • probleme imunologice,
  • faza luteala deficienta (LPD- insuficienta productiei de progesteron, incapacitatea reactiei endomentrului la stimularea progesteronului),
  • sindromul ovarelor polichistice,
  • insuficienta ovariana prematura (menopauza prematura – POF).

* * * Cresterea excesiva a pilozitatii
Unele femei au o predispozitie genetica pentru cresterea pilozitatii dupa tiparul masculin (pe barbie si piept). O crestere excesiva a pilozitatii este un indiciu al unui surplus de androgeni (hormoni masculini) si un posibil simptom al sindromului ovarelor polichistice.

* * * Piele grasa, uleioasa
La fel ca si acneea cronica si pielea uleioasa (exces de sebum) indica un dezechilibru hormonal – surplus de hormoni masculini, androgeni (nivelul ridicat de androgeni este adesea legat de dezvoltarea SOP).

* * * Lipsa libidoului
Planificarea activitatii sexuale pentru anumite momente ale lunii, zilei creeaza tensiune, frustrare in cuplu, ceea ce in scurt timp conduce la diminuarea interesului fata de sex. Sexul planificat, fara orgasm, mecanizat scade sansele de conceptie.

4. Infectii si micoze

* * * Infectii ale tractului uro-genital
O femeie cu un istoric bogat al infectiilor cronice la nivelul uretrei, vezicii urinare sau rinichilor trebuie sa anunte de urgenta medicul curant. Recurenta infectiilor tractului urinar poate indica probleme imunologice sau boli inflamatorii pelvine.

* * * BTS
Infectia si inflamarea cu clamydia sau gonoreea genereaza blocarea tuburilor fallopiene. Atentie sporita la simptomele BTS.

* * * Candidoza
In interiorul vaginului, caldura si umiditatea specifica mucoasei vaginale creeaza un mediu perfect pentru dezvoltarea microorganismelor. Flora naturala prezenta in vagin este formata din microorganisme de protectie dar si microorganisme potential patogene (Candida Albicans). In cazul unui organism sanatos, aceste bacterii sunt tinute sub control, insa atunci cand echilibrul este rupt, ele se multiplica provocand micoze (cele mai frecvente infectii genitale la femei – cea mai obisnuita fiind Candidoza).
Micozele recurente pot fi un indiciu al unei boli inflamatorii pelvine sau probleme imunologice.

5. Simptome dureroase

Durerea este un simptom subiectiv, iar toleranta la durere a fiecarei femei este diferita. Un lucru este cert: durerea, indiferent de intensitate este un indiciu clar de malfunctionare a tesuturilor implicate.
Durerea asociata cu organele reproductive este un indiciu al unor complicatii in ceea ce priveste fertilitatea. Simptome dureroase frecvente de infertilitate sunt:

* * * Actul sexual dureros
- Dispareunia
Raportul sexual poate fi dureros (afectiune numita dispareunie) din mai multe motive –semn de endometrioza sau tumori uterine fibroide (necanceroase), iar durerea poate fi ascutita, monotona, permanenta sau intermitenta.

* * * Durerea pelvina
Durerea pelvina asociata cu probleme de infertilitate este acel disconfort din zona pelvina care nu este relationata direct cu o leziune fizica.

* * * Senzatia presiunii unei mase de tesut dezvoltat anormal
Poate fi extrem de dificil pentru o femeie sa simta o excrescenta de tesut la nivelul ovarelor sau uterului. Insa poate avea o usoara senzatie de presiune, tensiune asupra unor organe sau o proeminenta in partea inferioara a abdomenului. Acestea genereaza atat disconfort in timpul actului sexual cat si dureri menstruale. Aceste simptome se pot datora unei hernii sau unor tumori fibroide (necanceroase).

* * * Crampele menstruale - Dismenoreea
Menstruatia reprezinta de fapt eliminarea mucoasei uterine care sustine sarcina. In timpul acestui proces mucoasa uterina produce un hormon numit prostaglandina ce cauzeaza contractiile uterine, ce pot fi dureroase. Aceste contractii uterine dureroase reprezinta de fapt crampele menstruale. Uterul este cavitatea de fixare si dezvoltarea a sarcinii si are o structura musculara. Contractiile puternice determina presarea vaselor de sange si implicit intreruperea alimentarii cu oxigen a tesutului muscular uterin – durerea rezulta astfel si din lipsa alimentarii cu oxigen a tesuturilor.

O menstruatie cu crampe puternice in mod regulat este un semnal de alarma la adresa fertilitatii.

Termenul medical pentru crampele menstruale puternice care au loc inainte sau in timpul ciclului menstrual este dismenoree. Durata: incepe inainte de menstra si tine aproximativ 2-3 zile. Odata cu inaintarea in varsta aceste dureri menstruale devin din ce in ce mai slabe si sunt stopate dupa aparitia primei sarcini.

Dismenoreea secundara reprezinta durerea cauzata de tulburari in functionarea organelor reproductive.
Simptomele crampelor menstruale:
  • durere severa sau monotona in abdomen;
  • senzatia de presiune la nivelul abdomenului;
  • durere la la nivelul soldurilor, partii inferioara a spatelui, partii interne a coapselor;
  • senzatii de voma, diaree.

Dureri menstruale acute provocate de probleme reproductive (dismenoree secundara):
  • endometrioza (endometrul- mucoasa uterina se dezvolta in exces in afara uterului);
  • boala inflamatorie pelvina (BIP - cauzata de o bacterie ce se dezvolta in uter si se raspandeste si la nivelul celorlalte organe reproductive);
  • stenoza – ingustarea cervixului;
  • tumori necanceroase ce cresc in peretele uterin (tumori fibroide, polipi uterini).

6. Simptome depresive

Diverse semne, indicatori de infertilitate genereaza un amalgam de emotii si sentimente, instabilitate emotionala atat pentru femeie cat si pentru barbati.

7. Alti indicatori posibili de infertilitate:

  • dezechilibrul nivelului glicemiei;
  • tulburari tiroidiene;
  • lipsa/insuficienta lichidului cervical (cu rol in transportul ovulului catre tuburile fallopiene).

Data actualizare: 18-12-2018 | creare: 19-05-2010 | Vizite: 69183
Bibliografie
Ghid pentru sanatatea reproductiva si infertilitate -link : https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/infertility-reproduction-symptoms-types
Sanatatea sexuala - absenta ciclului menstrual -link : https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/absence-periods
Sarcina si avorturile spontane ( pierderile de sarcina) -link : https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/
Sanatatea feminina- lipsa menstei -link : https://women.webmd.com/menstrual-cramps
Simptome de infertilitate -link : https://infertility.about.com/od/tryingtoconceive101/a/symptomsrisks.htm
Simptome fizice ale infertilitatii, la femei -link : https://www.gettingpregnant.co.uk/female_infertility_symptoms.html
Care sunt simptomele de aparitie a unor probleme de fertilitate -link : https://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/besttreatments/fertility-problems-symptoms
Infertilitate -link : https://www.caringmedical.com/conditions/Infertility.htm
Infertilitatea -link : https://www.wrongdiagnosis.com/i/infertility/intro.htm
Semne si indicatori de infertilitate -link : https://health.top54u.com/post/Signs-and-Symptoms-of-Infertility.aspx
Semne si simptome de infertilitate la femei -link : https://womanmagz.com/symptoms-of-infertility-in-women/
Simptome hormonale de infertilitate la femei -link : https://www.fertilityjourney.com/trying-for-a-while/female-symptoms/hormonal-symptoms/index.asp
Micoze si infectii - semne de infertilitate feminina -link : https://www.fertilityjourney.com/trying-for-a-while/female-symptoms/infections/index.asp?svarqvp2=0
Simptome menstruale ale infertilitatii -link : https://www.fertilityjourney.com/trying-for-a-while/female-symptoms/menstrual-symptoms/index.asp?svarqvp2=0
Simptome dureroase privind infertilitatea la femei -link : https://www.fertilityjourney.com/trying-for-a-while/female-symptoms/pain-symptoms/index.asp?svarqvp2=0
Simptome fizice de infertilitate -link : https://www.fertilityjourney.com/trying-for-a-while/female-symptoms/physical-symptoms/index.asp?svarqvp2=0
Cum sa recunoasteti infertiltatea -link : https://www.pregnantis.com/articles/53811/How-to-Recognize-Infertility
Simptome ale infertilitatii pe care trebuie sa le cunoasteti -link : https://www.whatcausesinfertility.com/symptoms-of-infertility-you-might-not-know
Cum sa determinati simptomele infertilitatii -link : https://www.menopause-defeated.com/article/how-to-determine-the-symptoms-of-infertility
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  • Cauze hormonale de infertilitate la femei
  • Cauze pelviene ale infertilitatii la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum