Testele de salivă ar putea identifica bolnavii asimptomatici cu COVID-19

©

Autor:

Testele de salivă ar putea identifica bolnavii asimptomatici cu COVID-19
Testarea probelor de salivă ar putea fi o variantă simplă și eficientă de detectare a bolnavilor asimptomatici cu COVID-19. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Clinical Infectious Diseases. Descoperirea ar putea fi una importantă pentru prevenirea focarelor de infecție în comunitate și spitale.
În cazul unui al doilea val de infecție cu noul coronavirus, majoritatea guvernelor la nivel mondial sunt reticente la instituirea din nou a stării de urgență. Din acest motiv, sunt necesare sisteme de testare și urmărire a celor infectați cu SARS-CoV-2, pentru a-i detecta și izola încă din fazele incipiente ale bolii.

Studiul a inclus aproximativ 2000 de persoane din Japonia, fără simptomatologie COVID-19, cărora li s-au recoltate probe de salivă și de la nivel nazofaringian. Pentru majoritatea probelor s-au utilizat două teste diferite de amplificare: testul PCR și testul RT-LAMP. În timp ce testul PCR este bine cunoscut, fiind diponibil la nivel internațional, testul RT-LAMP este mai puțîn comun dar are o rapiditate și o portabilitate mai mare.

Potrivit rezultatelor, numărul probelor negative și pozitive în toate probele recoltate a fost similar. Probele din nazofaringe au detectat persoanele având infecția în 77-93% din cazuri iar probele de salivă, în 83-97% din cazuri. De asemenea, ambele teste au identificat participanții care nu aveau infecția, în peste 99,9% din cazuri. Încărcătura virală detectată în probele din nazofaringe și salivă a fost asemănătoare. Cercetătorii susțin că sensibilitatea testului PCR este mai mare decât se cunoștea anterior (70%, din date obținute de la bolnavi simptomatici).

Chiar dacă atât exudatul nazofaringian cât și probele de salivă au o mare specificitate și sensibilitate pentru detectarea SARS-CoV-2, testarea salivei este nedureroasă și elimină contactul apropiat cu personalul care recoltează, reducând expunerea la virus.

Mai mult, este puțin probabil ca sensibilitatea testului RT-LAMP să fie semnificativ mai scăzută decât a testului PCR. Prin urmare, testul RT-LAMP ar putea fi o alternativă de diagnosticare a infecției cu noul coronavirus, mai ales dacă diagnosticul trebuie pus chiar la locul recoltării, spre exemplu la evenimentele sportive sau la aeroport.

Screeningul în masă prin recoltarea individuală a probelor de salivă s-ar putea dovedi o metodă simplă, rapidă, non-invazivă și relativ exactă de detectare a infecției cu SARS-CoV-2, cu risc scăzut de transmitere a virusului la personalul medical.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-10-2020 | creare: 05-10-2020 | Vizite: 440
Bibliografie
COVID-19: Saliva tests could detect silent carriers: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200928103424.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Teste aprobate în Uniunea Europeană pentru depistarea COVID-19
  • Testarea „drive through” a bolnavilor cu COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum