Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice

©

Autor:

Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
Testul Babeș Papanicolau au putea ajuta la reducerea incidenței cancerelor cervicale, iar un studiu recent sugerează că acestea ar putea fi utilizate și pentru depistarea precoce a altor cancere ginecologice.

Țesutul și fluidele prelevate în timpul unui test Babeș Papanicolau pot ajuta la detectarea cancerului endometrial sau ovarian la femeile cu predispoziție genetică. Scopul studiului curent a fost de a testa eficiența în depistarea cancerelor de acest tip pe baza mutațiilor genetice tumorale prezente în circuitul sangvin sau în fluidele prelevate din cervix sau vagin.

Testul Babeș Papanicolau presupune colectarea de celule de la nivelul cervixului prin răzuirea ușoară sau cu ajutorul unei perii fine speciale pentru obținerea de celule care sunt ulterior analizate în laborator.

Cercetătorii au dezvoltat un regim de testare numit PapSEEK pentru a vedea dacă probele adiționale prelevate în timpul examenului pelvin pot fi utilizate pentru a detecta cancerul endometrial sau ovarian.

PapSEEK depistează mutațiile ADN ce au fost deja identificate pentru cancere specifice. Se testează probe de fluid cervical pentru a analiza 18 gene care sunt frecvent asociate cu mutații în cancerul endometrial sau ovarian.

Au prelevat probe de la 1658 femei, inclusiv 656 cu cancer endometrial sau ovarian, și 1000 femei sănătoase (grupul de control). PapSEEK a detectat cu acuratețe de 93% cancerele endometriale și acuratețe de 45% pentru cele ovariene.

Prin prelevarea de celule din cavitatea uterină, prelevarea de celule din endocervix  și prelevarea de probe de plasma pentru testarea ADN-ului tumoral, s-au putut detecta alterările genetice și regimul de testare poate favoriza depistarea precoce a cancerului endometrial sau ovarian.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Science Translational Medicine.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 06-04-2019 | creare: 27-03-2018 | Vizite: 3037
Bibliografie
Could a pap test spot more than just cervical cancer?, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-pap-cervical-cancer.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Papanicolau
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Riscul de cancer ovarian scade cu fiecare copil născut
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum