Inteligența artificială scade riscul de omitere imagistică a polipilor în cancerul colorectal

©

Autor:

Inteligența artificială scade riscul de omitere imagistică a polipilor în cancerul colorectal
Conform cercetătorilor de la Mayo Clinic, inteligența artificială are potențialul de a reduce rata de omitere imagistică a polipilor ce apar înaintea dezvoltării cancerului colorectal. Conform acestora, în ciuda faptului că aceștia pot fi întâlniți în mod frecvent la nivelul colonului, unii pot degenera malign, iar descoperirea lor în stadiile avansate ale afecțiunii poate determina rezultate devastatoare.
Înregistrând aproximativ un milion de decese la nivel global în anul 2020, cancerul de colon este pe locul al doilea în topul cauzelor morților în rândul oamenilor, aspect care explică importanța studiului cercetătorilor americani.

Eșantionul de studiu a fost compus din 230 de persoane care au făcut două colonoscopii consecutive în aceeași zi, în perioada februarie 2020 - mai 2021, în cadrul a opt spitale din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Italia. Rezultatele investigațiilor au arătat că polipii precanceroși au fost omiși la prima colonoscopie cu o rată de 25%, în timp ce colonoscopia a doua, care a fost realizată prin intermediul inteligenței artificiale, a produs erori de doar 15%. De asemenea, prin intermediul acesteia s-au putut detecta și polipii mai mici, prezenți atât în zona distală a colonului, cât și în cea proximală, care au fost ratați prin investigația standard.

Michael B. Wallace, doctor și președinte a diviziei de gastroenterologie și hepatologie din cadrul Sheikh Shakhbout Medical City din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, afirmă că acest tip de cancer poate fi prevenit aproape complet dacă detectarea sa este făcută timpuriu, prin intermediul unei metode de screening adecvată și eficientă. Conform acestuia, utilizarea inteligenței artificiale în vederea detectării polipilor precanceroși are potențialul de a salva vieți și reprezintă o veste îmbucurătoare pentru familiile persoanelor care suferă din cauza unor astfel de patologii.

În plus, acesta menționează că, alături de o rată mai crescută de detectare a polipilor, colonoscopia realizată prin intermediul inteligenței artificiale a înregistrat și un număr mai redus de rezultate fals pozitive, definite drept cazul în care se detectează anumite formațiuni în urma unor investigații, însă ele nu există de fapt. Valoarea ratei a scăzut, pe această cale, de la 30% la 7%.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 309
Bibliografie
AI reduces miss rate of precancerous polyps in colorectal cancer screening, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220418125556.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum