Tipurile de hepatită și gravitatea fiecăreia

©

Autor:

Tipurile de hepatită și gravitatea fiecăreia

O importantă cauză de deces la nivel global, cu precădere în statele slab dezvoltate, hepatita reprezintă o inflamație a ficatului cauzată cel mai frecvent de un virus.
Există cinci tulpini cunoscute ale virusului hepatitei, astfel încât tipurile de hepatită virală și gravitatea acestora este determinată de virusul contractat. În timp ce unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare, altele nu beneficiază în prezent de metode eficiente de prevenție sau de tratament. (1, 2, 3)

Tipurile de hepatită și gravitatea fiecăreia

Infecțiile virale ale ficatului clasificate ca hepatită includ hepatita A, B, C, D și E, un virus diferit fiind responsabil pentru fiecare tip de hepatită virală. Hepatitele A și E, frecvente în comunitățile sărace, sunt afecțiuni acute, ce se manifestă pe o perioadă scurtă, în timp ce hepatitele cauzate de virusurile B, C sau D se manifestă pe o perioadă îndelungată. (1, 2)

Hepatita A: transmitere, prevenție și metode de tratament

Cauzată de virusul hepatitic A, ce se transmite în principal pe cale fecală-orală, prin ingestia de alimente și apă contaminate sau prin contactul direct cu o persoană infectată, hepatita A este o afecțiune acută care poate provoca simptome ușoare până la severe. Riscul de infectare cu virusul hepatitei A este asociat cu lipsa apei curate și cu o igienă precară, majoritatea infecțiilor fiind înregistrate în comunitățile sărace din Africa și Asia. Hepatita A nu se poate transmite prin sânge, iar persoanele contaminate și vindecate dezvoltă imunitate împotriva virusului pentru tot restul vieții. În prezent există un vaccin sigur și eficient care poate preveni hepatita A. (1, 2, 4)

Hepatita A: gravitate

În majoritatea cazurilor, persoanele infectate cu virusul hepatitic A se recuperează complet în decurs de câteva luni și nu prezintă simptome ale bolii. Atunci când sunt prezente, simptomele hepatitei A pot include: febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, diaree, icter, dureri articulare, disconfort abdominal, urină de culoare închisă, greață și vărsături bruște. (1, 2, 3)

Anumiți factori, precum boala hepatică cronică, vârstă înaintată, consumul intens de alcool, infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și sarcina pot crește probabilitatea unei evoluții clinice nefavorabile a bolii. La nivel global, până în 10.000 de persoane își pierd viața anual din cauza hepatitei A, ceea ce reprezintă mai puțin de 0,5% din mortalitatea generală datorată hepatitei virale. (1, 2, 4, 5)

Hepatita B: transmitere, prevenție și metode de tratament

Hepatita B este o infecție hepatică cauzată de virusul hepatitei B, care poate determina infecții cronice și care se răspândește prin contactul direct cu lichidele corporale, precum sângele sau materialul seminal, ale unei persoane infectate. Infecția cu hepatită B dobândită la vârsta adultă duce la hepatită cronică în mai puțin de 5% din cazuri, în timp ce infecția apărută în copilărie duce la hepatită cronică în aproximativ 95% din cazuri. (3, 6)

La momentul actual nu există un tratament specific pentru hepatita acută B. Există, însă, tratamente care pot încetini progresia complicațiilor hepatice determinate de hepatita B. În ceea ce privește prevenția bolii, vaccinarea asigură protecție pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani, fiind recomandată imediat după naștere, tuturor sugarilor. (3, 6)

Hepatita B: gravitate

Simptomatologia hepatitei B acute este similară cu cea a hepatitei A, la care se adaugă anumite simptome mai puțin frecvente, precum insuficiență hepatică acută, care poate duce la deces. În cazul hepatitei B cronice, complicațiile pe termen lung pot include ciroză hepatică sau cancer de ficat, afecțiuni cu mortalitate ridicată. Hepatita B poate reprezenta o afecțiune severă, mai bine de 15% dintre bolnavii cronici dezvoltând boli cronice severe ale ficatului. Deși este mai puțin severă decât alte forme de hepatite virale, hepatita B este considerabil mai frecventă. (3, 6, 7, 12)

Hepatita C: transmitere, prevenție și metode de tratament

Hepatita C este o inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatitei C, ce se transmite prin contactul cu sângele unei persoane infectate, cel mai frecvent în urma utilizării în comun a acelor sau echipamentelor medicale, în proceduri medicale sau în timpul injectării de droguri. În prezent nu există un vaccin care să poată preveni boala, însă există metode de tratament cu medicamente antivirale, care dau rezultate atunci când sunt administrate în primele săptămâni de la infectare. (2, 8, 9)

Hepatita C: gravitate

Virusul hepatitei C provoacă atât infecții acute, cât și infecții cronice. În timp ce infecțiile acute sunt aproape întotdeauna asimptomatice, chiar și în lipsa unui tratament, formele cronice pot pune în pericol viața. Conform statisticilor, între 15% și 30% dintre persoanele cu infecție cronică cu hepatita C dezvoltă ciroză hepatică în decurs de 20 de ani de la infectare. Hepatita C este principala cauză a transplanturilor hepatice și a cancerului hepatic, fiind considerată totodată cea mai severă formă de hepatită virală. Anual, sute de mii de persoane își pierd viața din cauza complicațiilor hepatitei C, precum ciroza sau carcinomului hepatocelular. (2, 8, 9)

Hepatita E: transmitere, prevenție și metode de tratament

Hepatita E, asemănătoare în ceea ce privește modalitățile de transmisie cu hepatita A (pe calea transmitere pe cale fecalo-orală, în principal prin apă contaminată), se manifestă pe perioade scurte de timp, iar în prezent nu există niciun tratament împotriva afecțiunii. Un vaccin pentru prevenirea infecției cu virusul hepatitei E a fost dezvoltat și autorizat în China, însă vaccinul nu este în prezent disponibil în alte state. (2, 13, 14)

Hepatita E: gravitate

Majoritatea persoanelor cu hepatită E se recuperează complet. Rata de fatalitate este de aproximativ 1% în timpul focarelor, cele mai expuse riscului fiind femeile gravide, categorie la care mortalitatea poate ajunge chiar și la 30%, în timpul ultimului trimestru de sarcină. De asemenea, expuse riscului de complicații severe în urma infectării cu virusul hepatitei E sunt și persoanele cu boli hepatice cronice preexistente și beneficiarii de transplant de organe în urma tratamentului imunosupresor. (2, 13, 14)

Hepatita poate să fie cauzată nu doar de un virus din categoria virusurilor hepatice, ci poate fi inclusiv o consecință a consumului exagerat de alcool, expunerii la toxine sau a tratamentului cu anumite tipuri de medicamente. Există, de asemenea, o formă specifică de hepatită (hepatită autoimună), în care sistemul imunitar atacă ficatul, determinând inflamația sa. (1, 2, 3)


Data actualizare: 20-09-2021 | creare: 20-09-2021 | Vizite: 1863
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semne de hepatită - cum recunoaștem hepatita
  • Hepatita - clasificare, tipuri, diferențe și întrebări frecvente
  •