Transpirație urât mirositoare - cauze și tratament
Autor: Vasiliu Alina
Cauzele transpirației urât mirositoare
Potrivit American Chemical Society, două procente dintre europeni și majoritatea indivizilor din Asia nu dispun de o proteină care face transpirația mirositoare.Deși traspirația nu are un anumit miros, aceasta este în mare măsură legată de înmulțirea rapidă a bacteriilor în prezența transpirației și de glandele apocrine. Aceste glande se găsesc la nivelul sânilor, pleoapelor, la subraț, în zona genitală și în ureche.
Glandele apocrine sunt responsabile în principal de mirosul corpului, deoarece transpirația pe care o produc este bogată în proteine, ceea ce favorizează răspândirea bacteriilor.
Transpirația urât mirositoare este adesea cauzată de trei lucruri: dieta, stresul și alte afecțiuni medicale.
1. Stresul.
2. Îmbrăcămintea. Hainele din fibrele naturale cum ar fi bumbacul și lâna absorb transpirația de pe piele, în timp ce fibrele sintetice cum ar fi poliesterul, nailonul și chiar unele fibre naturale, cum ar fi mătasea favorizează traspirația urât mirositoare.
3. Deodorantul. Ingredientele din unele antiperspirante, deodorante, geluri de duș, spray-uri de corp și loțiuni pot încuraja creșterea bacteriilor care produc un miros neplăcut.
4. Medicamente. Multe medicamente cauzează creșterea transpirației sau a mirosului corporal ca efect secundar.
5. Lipsa nutrienților. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au deficit de magneziu în organism, un nutrient care se găsește în legume cu frunze verzi și în nuci, au avut un miros de transpirație mai puternic.
6. Dieta cu un conținut scăzut de carbohidrați.
7. Alimente cum ar fi ceapa, usturoiul, curry și alte condimente puternice pot înrăutăți mirosul de traspirație. (1)
Afecțiuni medicale care cauzează mirosul neplăcut de traspirație:
1. diabet.
Pacienții cu diabet zaharat au adesea complicații medicale suplimentare, inclusiv o schimbare bruscă a mirosului corporal. Infecțiile tractului urinar și nivelul ridicat al glicemiei pot crește mirosul corpului și respirația urât mirositoare.
2. Glanda tiroida.
Glanda tiroidă determină corpul nostru să transpire. Când aveți o glandă tiroidă hiperactivă, aceasta determină organismul să producă o cantitate excesivă de transpirație, lucru ce poate provoca mirosuri corporale neplăcute.
3. Disfuncții renale și hepatice.
Rinichii și ficatul ajută la eliminarea toxinelor din organism. Atunci când acestea nu funcționează corect, toxinele se pot acumula în sânge și în tractul digestiv și produc un miros neplăcut.
4. Tulburări genetice.
În timp ce acest lucru este incredibil de rar, mutațiile genetice pot afecta, de asemenea, mirosul corpului. Trimethylaminuria este o afecțiune în care organismul nu este capabil să descompună compusul chimic denumit trimetilamină. Trymetilamină este ceea ce cauzează mirosul de pește. Cu trimethylaminuria, compusul se acumulează în corp și este eliberat în transpirație, urină și respirație. (2)
Transpirație urât mirositoare la bebeluși și copiii mici
Există multe tuburări care cauzează transpirația urât mirositoare la copii. Trebuie să vă adresați medicului în cazurile în care copilul dumneavoastră are o igienă corectă și este prea tânăr pentru a trece prin pubertate, și, totuși are un mirosul neplăcut de transpirație.1. Fenilcetonuria. Este o tulburare metabolică care provoacă un miros neplăcut în corpul copilului. Această tulburare poate provoca dizabilități intelectuale și de dezvoltare datorită faptului că organismul nu este capabil să proceseze o parte din proteina fenilalanină. Dacă nivelul fenilalaninei devine prea ridicat în corpul unui copil, se poate produce lezarea creierului.
2. Trimethylaminuria. Provoacă un miros de pește în transpirația, urina și respirația copiilor afectați.
3. Acidemia isovalerică. Copiii care au boli acute care apar ca urmare a acidemiei isovalerice posedă un miros distinct de picioare transpirate. Acest miros este cauzat de acumularea unui compus numit acid izovaleric la persoanele afectate. Semnele acestei tulburări se manifestă în câteva zile după naștere și includ un apetit scăzut, vărsături, convulsii și lipsa de energie, potrivit National Institutes of Health.
4. Hiperhidroza. Dacă o cantitate anormală de transpirație însoțește mirosul copilului dumneavoastră, el poate avea hiperhidroză, care este o afecțiune care provoacă o cantitate imprevizibilă și excesivă de transpirație în organism.
Cu toate acestea, în cazurile în care copilul dumneavoastră are un miros neplăcut al transpirației, nu înseamnă întotdeauna că are o boală de care trebuie să vă îngrijorați. De asemenea, asigurați-vă că respectă condițiile de igienă.
Transpirație urât mirositoare după naștere
Creșterea transpirației, în special noaptea, este frecventă după naștere. O schimbare a mirosului corpului se poate datora mai multor motive. Hormonii joacă un rol important în această schimbare în timpul alăptării, provocând un miros neplăcut, în principal în zona organelor genitale și axile. Un alt motiv în spatele mirosului corporal după sarcină este transpirația excesivă. Acesta este o manifestare firească după naștere și survine ca urmare a efortului organismului de a evacua toată apa în exces acumulată în timpul nașterii. În timpul alăptării, metabolismul va crește, ceea ce va crește temperatura corpului, ducând la transpirație excesivă. (3)Transpirație urât mirositoare în zona axilelor
Bromhidroza este o afecțiune care produce un miros neplăcut, cel mai des în zona axilelor, deși poate apărea și în alte zone ale corpului. La persoanele cu bromhidroză, în zonele apocrine, bacteriile încep să descompună transpirația. Când se întâmplă acest lucru, transpirația poate începe să manifeste miros. Cu cât este mai mare nivelul de bacterii sau de producere a transpirației, cu atât mirosul poate fi mai puternic. Transpirația urât mirositoare la subraț este cauzată, în mare parte, deoarece distrugerea bacteriană are ca rezultat acizii grași și amoniacul. (4)Transpirație urât mirositoare în zona inghinală
Mirosul neplăcut apare atunci cand PH-ul din zona intimă este perturbat, iar bacteriile normale se dezvoltă excesiv. Totuși, un miros intens și extrem de sesizabil indică, cel mai probabil o infecție, care se tratează întotdeauna cu ajutorul unui specialist.Măsuri pentru a scăpa de transpirația urât mirositoare
1. Dușul zilnic. Amintiți-vă că apa caldă ajută la distrugerea bacteriilor prezente pe piele. Dacă vremea este deosebit de caldă, luați în considerare un dușul mai des decât o dată pe zi.2. Utilizați lămâie. După duș, utilizați apă cu câteva picături de suc de lămâie adăugate în ea. Acest lucru vă va ajuta să diminuați mirosul neplăcut de traspirație.
3. Utilizați oțet de cidru de mere. Clătirea corpului cu oțet de cidru de mere va ajuta la reducerea pH-ului pielii. Acest lucru va reduce mirosul corpului.
4. Evitați alimentele care pot determina mirosul neplăcut al corpului. Curry, usturoiul și alte alimente picante au potențialul de a face transpirația unor oameni mai intensă. Unii experți consideră că o dietă bogată în carne roșie poate ridica, de asemenea, riscul de a dezvolta un miros corporal neplăcut
5. Îmbrăcămintea. Fibrele naturale permit pielii să respire, rezultând o evaporare mai bună a transpirației. Fibrele naturale includ lână, mătase sau bumbac.
6. Epilarea în mod regulat a axilelor - acest lucru permite transpirației să se evapore mai repede. (5)
Tratamentul medicamentos al transpirației cu miros neplăcut
1. Clorura de aluminiu:
Această substanță este de obicei principalul ingredient activ în antiperspirante. Dacă organismul nu răspunde la remediile de la domiciliu menționate mai sus, discutați cu un farmacist sau medicul dumneavoastră despre un produs adecvat care conține clorură de aluminiu.
2. Toxina botulinică.
Un tratament relativ nou este disponibil pentru persoanele care transpiră excesiv subraț. Persoanelor li se administrează aproximativ 12 injecții de toxină botulinică în zona axilelor și este o procedură care nu durează mai mult de 45 de minute. Toxina blochează semnalele de la creier la glandele sudoripare, ducând la transpirații mai puțin în zona vizată. Un tratament poate dura între două și opt luni.
3. Chirurgie.
Atunci când măsurile de autoîngrijire și medicamentele nu sunt eficiente în tratarea mirosului corporal sever, medicul poate efectua o procedură chirurgicală numită simpatectomie toracică endoscopică, care distruge nervii care controlează transpirația din zona axilelor. Această procedură poate crește transpirația în alte părți ale corpului, un efect advers cunoscut sub numele de transpirație compensatorie.
2. Medical Conditions That Cause Body Odor. Url: https://thompsontee.com/blog/medical-conditions-that-cause-body-odor/
3. Reduce Body Odour After Pregnancy. Url: https://www.boldsky.com/pregnancy-parenting/postnatal/2013/reduce-body-odour-after-pregnancy-032989.html
4. Bromhidrosis: Excessive Sweating, Strong Odor. Url: http://skintelligencenter.vmvhypoallergenics.com/c39-skin-health/bromhidrosisexcessivesweatingstrongodor/
5. What's to know about body odor?. Url: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173478.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tahicardie paroxistica nocturna
- Ameteala, ureche infundata, se invarte totul cu mine ca pe un carusel
- Dureri mijloc, urinat frecvent, transpiratii nocturne, vedere incetosata
- Vertij paroxistic benign - trebuie sa ma ingrijorez?
- Basedow, puls f. mare, palpitatii, transpiratii, insomnie
- Transpiratie copil mai ales cand doarme
- Transpiratie excesiva la cap
- Impotenta, transpiratii foarte abundente...
- Transpiratie si menopauza