Glicemia ar putea fi măsurată prin analiza transpirației

©

Autor:

Glicemia ar putea fi măsurată prin analiza transpirației
Pentru monitorizarea glicemiei se utilizează testele ce presupun analiza sângelui prelevat din deget, fiind necesară utilizarea lor de mai multe ori pe zi. Cercetătorii din cadrul Universității din Texas au dezvoltat un dispozitiv neinvaziv ce ar putea măsura glicemia prin analiza transpirației, cu ajutorul unui biosenzor electrochimic.

Dispozitivul este unul flexibil și de dimensiuni reduse ce încorporează filme subțiri din metal/oxid de metal într-un suport textil pe bază de polimer poros și folosește legile chimiei de bază și reacțiile enzimatice din testele clasice pentru măsurarea glicemiei. Însă, în loc să analizeze zahărul prin analiza sângelui, senzorul măsoară glicemia din picăturile de transpirație prezente pe piele.

Senzorul a fost dezvoltat astfel încât să poată analiza chiar și o picătură de transpirație de pe piele, aceasta făcând ușor contact cu electrozii integrați de pe senzor. Suprafața polimerului detectează moleculele de glucoză, amplificând semnalul.

Senzorul ține cont și de faptul că pe parcursul zilei compoziția chimică a transpirației unei persoane se modifică, astfel că pH-ul poate prezenta fluctuații, iar exercițiile fizice sau stresul pot crește cantitatea de compuși cum ar fi cortizol sau acid lactic.

Prototipul a fost testat pe probe de transpirație umană și o primă versiune urmează a fi dezvoltată.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Sensors and Actuators B: Chemicals.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 22-12-2018 | creare: 19-10-2016 | Vizite: 3727
Bibliografie
Diabetics' wearable sensor seeks sugar in sweat, link: http://newatlas.com/glucose-sweat/45914/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  •