Riscul suicidar, evaluat mai precis cu un model computațional

©

Autor:

Riscul suicidar, evaluat mai precis cu un model computațional
Un model computațional dezvoltat de cercetătorii de la Centrul Medical pentru Copii Cincinnati, divizia de Informatică Biomedicală și Psihiatrie, ar putea ajuta clinicienii (psihiatri și psihologi) să identifice cu o mai mare acuratețe riscul de suicid la persoanele care au sau nu tulburări mintale.

Este vorba de un instrument pe calculator care analizează cuvintele persoanei (rostite sau scrise) și evaluează dacă aceasta are intenții suicidare, dacă are o boală mintală, dar fără gânduri suicidare sau dacă nu se încadrează în niciuna din cele două categorii.

Autorii au testat acest instrument pe 379 de participanți (atât pacienți internați, cât și persoane nespitalizate, cu tendințe suicidare, cu tulburări mintale dar fără intenții de suicid sau care nu se încadrau în cele două categorii – grupul de control), în perioada octombrie 2013 – martie 2015.

Participanții au completat scale de evaluare standardizată a comportamentului și au răspuns la 5 întrebări deschise în cadrul unui interviu semi-structurat privind starea lor emoțională.

Ulterior, cercetătorii au analizat limbajul verbal și non-verbal și au folosit algoritmii modelului computațional pentru a introduce fiecare participant în una din cele trei categorii. Rezultatele au indicat o acuratețe de până la 93% a algoritmilor în identificarea persoanelor cu intenții suicidare și de 85% în identificarea celor cu o tulburare mintală, dar fără gânduri suicidare ori care nu se încadrau în cele două categorii.

Cercetătorii consideră că noile abordări bazate pe tehnologie pot oferi un real ajutor clinicienilor care lucrează cu persoane cu boli mintale, dar consideră că în viitor această metodologie poate fi extinsă și la nivelul școlilor, adăposturilor, centrelor de reeducare pentru delincvența juvenilă etc. Cu cât riscul suicidar este depistat mai devreme, cu atât ar putea fi mai eficient prevenit.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Suicide and Life-Threatening Behavior.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 08-11-2016 | creare: 08-11-2016 | Vizite: 980
Bibliografie
Using a patient's own words, machine learning automatically identifies suicidal behavior, link: http://medicalxpress.com/news/2016-11-patient-words-machine-automatically-suicidal.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicaţie pe telefon pentru reducerea riscului de suicid
  • Predicția riscului de suicid este ineficientă deocamdată (meta-analiză)
  • Perfecționismul - asociat cu riscul de suicid
  •