Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral

©

Autor:

Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
Cel mai întâlnit tip de accident vascular cerebral (AVC) este cel ischemic - 85% din cazuri, în care o arteră care irigă creierul este blocată, adesea de un cheag de sânge.

Un nou studiu desfășurat la Universitatea Turku din Finlanda a descoperit o legătură surprinzătoare între trecerea la ora de vară și riscul de AVC. Consumul de alcool, fumatul, obezitatea și sedentarismul sunt factori de risc deja cunoscuți, însă acest studiu mai adaugă un factor pe listă: modificarea ceasului cu o oră înainte.

Potrivit cercetării, în primele două zile dupa schimbarea orei rata de accident vascular cerebral ischemic a fost cu 8% mai mare. După două zile lucrurile au revenit la normal. Perioada de tranziție a presupus o creștere mai mare pentru grupele de risc: cu 25% mai mult pentru persoanele bolnave de cancer și cu 20% mai mare pentru persoanele peste 65 de ani.

Echipa de cercetători a folosit datele a 3.033 de persoane spitalizate in săptămâna următoare trecerii la ora de vară. Aceste date au fost comparate cu cele a 11.801 persoane spitalizate cu două săptămâni înainte și după schimbarea orei. Rezultatele acestui studiu vor fi prezentate în luna aprilie, la întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din Vancouver, Canada.

Anterior, în urma unei meta-analize, oamenii de știință au relevat faptul că riscul de AVC ischemic este mai mare între miezul nopții și ora 6 dimineața, iar trecerea la ora de vară modifică puțin acest tipar. Deși datele studiul necesită completare investigații suplimentare, Dr. Ruuskanen (autorul studiului) a afirmat că în viitor s-ar putea renunța la trecerea de ora de vară, chiar și pentru o perioada de câțiva ani, pentru a se stabili dacă scade incidența accidentelor vasculare.

Sursa: MedicalNewsToday

Data actualizare: 01-03-2016 | creare: 01-03-2016 | Vizite: 2192
Bibliografie
Daylight saving time linked to increased stroke risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307182.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  •