Trombembolismul pulmonar (TEP) în sarcină

Simptomatologia tromboembolismului pulmonar în sarcină este asemănătoare cu cea din populația generală și include dispnee, durere toracică, hemoptizii, tahicardie și șoc. Printre analizele și examenele imagistice ce se pot efectua se numără recoltarea D-dimerilor, ecografia Doppler de ax venos, examenul CT toracic cu substanță de contrast și scintigrafia ventilație/perfuzie. (2)


Medicamentul de elecție utilizat la gravidele cu trombembolism venos este heparina cu greutate moleculară mică (enoxaparina, dalteparina, tinzaparina). Dacă se suspicionează tromboză venoasă profundă sau trombembolism pulmonar, atunci este indicată administrarea de heparina cu greutate moleculară mică până la stabilirea diagnosticului. (2)


Tipic, pentru tratamentul acut al trombembolismului masiv se recomandă heparina nefracționată. Tromboliza ar trebui efectuată doar la pacientele cu hipotensiune severă sau șoc. (2)


În ceea ce privește tratamentul postpartum, pacientele cu TEP recent ar trebui să reînceapă tratamentul cu heparină după 6 ore de la nașterea vaginală și după 12 ore de la nașterea cezariană. Heparina ar trebui suprapusă pentru cel puțin 5 zile cu antivitamina K. Administrarea de antivitamină K ar trebui inițiată în a doua zi postpartum și continuată până la cel puțin 3 luni. Dacă TEP a debutat la sfârșitul sarcinii, atunci antivitamina K ar trebui continuată pentru cel puțin 6 luni. (2)


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum