Efectul exercițiilor fizice la femeile însărcinate cu afecțiuni cardiace subiacente

©

Autor:

Efectul exercițiilor fizice la femeile însărcinate cu afecțiuni cardiace subiacente
Exercițiile fizice în timpul sarcinii au fost legate de un risc redus de diabet gestațional și preeclampsie. Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi recomanda ca femeile insărcinate sănătoase să facă exerciții fizice la intensitate moderată cel puțin 150 de minute pe săptămână. În Statele Unite, aproximativ 1% dintre sarcini duc la complicații datorate bolilor cardiovasculare (BCV), care pot duce la mortalitate și morbiditate maternă. Prin urmare, este important să înțelegem efectul exercițiilor de intensitate moderată la femeile însărcinate cu afecțiuni cardiace subiacente.
Un studiu pilot recent publicat în American Heart Journal a investigat efectul exercițiilor de intensitate moderată la femeile însărcinate cu BCV. Studiul și-a propus să determine dacă exercițiile de intensitate moderată sunt benefice pentru femeile însărcinate cu BCV preexistente pe baza raportului cu ultrasunete Doppler sistolic/diastolic al arterei ombilicale efectuate între săptămânile 32-34 de gestație.

Studiul a recrutat participanți de la Clinica de medicină fetală maternă de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts. Toți participanții aveau peste 18 ani și aveau antecedente de BCV, dar cei cu hipertensiune pulmonară, boală valvulară severă, cianoză sau implant de stimulator cardiac au fost excluși. Participanților li s-a arătat un videoclip cu exerciții de zece minute conceput de un terapeut certificat și li s-a cerut să urmeze exercițiile timp de 20 până la 60 de minute timp de cel puțin patru zile în fiecare săptămână. Toate femeile purtau un tracker de activitate, care măsura ritmul cardiac și datele pașilor pe parcursul sarcinii, în special în timpul sesiunilor de exerciții fizice.

Studiul a constatat că exercițiile fizice în timpul sarcinii au fost benefice pentru sănătatea mamei și au fost asociate cu scăderea creșterii în greutate postpartum, niveluri mai scăzute de proteină C reactivă (CRP) și risc redus de diabet gestațional. Deși grupul cu BCV a avut rate marginal mai mari de admitere la terapie intensivă și dimensiunea mai mică a fătului în raport cu vârsta gestațională, nu a fost găsită nicio diferență semnificativă în rezultatele adverse materne și neonatale între cele două grupuri de studiu.

Studiul concluzionează că exercițiile fizice în timpul sarcinii sunt sigure și benefice pentru femeile însărcinate cu BCV, dar ar trebui conceput un program de fitness personalizat, ținând cont de condițiile specifice de BCV. Concluziile acestui studiu pilot trebuie validate în viitor folosind o dimensiune mai mare a eșantionului. În plus, este nevoie de mai multe cercetări pentru a studia nivelurile biomarkerilor serici în timpul sarcinii și în perioada postpartum.

sursa: News Medical
foto: NDAB Creativity / Shutterstock.com

Data actualizare: 20-04-2023 | creare: 20-04-2023 | Vizite: 263
Bibliografie
The effect of moderate intensity exercise in pregnant women with cardiovascular disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230419/The-effect-of-moderate-intensity-exercise-in-pregnant-women-with-cardiovascular-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce e important să ai o condiție fizică optimă înainte de a rămâne însărcinată
  • Activitatea fizică intensă se corelează cu pierderea sarcinii în primele săptămâni
  • Activitatea fizică a mamei din timpul sarcinii, esențială pentru o bună sănătate a copilului în viața de adult
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum