Tuberculoza - o boală autoimună? (meta-analiză)

©

Autor:

Tuberculoza - o boală autoimună? (meta-analiză)
Tuberculoza rămâne, la nivel global, o cauză importantă de deces, chiar dacă în unele zone (cum este cazul SUA) numărul de cazuri a scăzut în ultimele două decenii. În 2015 s-au înregistrat 10,4 milioane de cazuri de tuberculoză în lume, dintre care 1,8 milioane s-au soldat cu deces (95% dintre acestea au avut loc în țările cu venit redus și mediu).

Ultimele cercetări sugerează că această boală ar putea păcăli sistemul imun să atace plămânii, permițând bacteriei Mycobacterium tuberculosis să devină transportabilă pe calea aerului.

Tuberculoza este o boală infecțioasă, în care bacteria Mycobacterium tuberculosis atacă în primul rând plămânii, dar poate afecta și alte zone ale organismului: creierul, măduva spinării, rinichii etc.

Informații complete despre tuberculoză găsiți în acest articol.

Deși există vaccinuri împotriva tuberculozei și tratamente, bacteria Mycobacterium tuberculosis devine tot mai rezistentă la medicația curentă (de exemplu, în 2015, doar 52% din cazuri au putut fi tratate cu succes din cauza acestei rezistențe).

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton (UK) au realizat o meta-analiză în care au revizuit studiile publicate despre procesul infecțios în cadrul tuberculozei. Rezultatele sugerează că tuberculoza stimulează autoimunitatea, determinând sistemul imun să atace țesutul pulmonar sănătos. Persoana transmite prin tuse sau strănut picături de salivă cu agentul infecțios către persoanele din jur.

Cercetătorii consideră că autoimunitatea este o teorie pertinentă, pentru că unii pacienți cu tuberculoză prezintă și inflamații la nivelul ochilor sau articulațiilor sau erupții pe piele, simptome care nu sunt specifice tuberculozei, ci anumitor boli autoimune (artrita reumatoidă, boala Crohn).

Cercetătorii consideră că sunt necesare studii suplimentare pentru validarea acestei teorii. Dacă se dovedește a fi reală, ar putea avea implicații importante pentru dezvoltarea de noi vaccinuri și tratamente pentru tuberculoză.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 26-10-2016 | creare: 26-10-2016 | Vizite: 4015
Bibliografie
Is tuberculosis an autoimmune disease?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313637.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tuberculoza latentă poate fi prevenită cu un tratament mai scurt
  • Antibiotic din sol în lupta cu formele multidrog rezistente de tuberculoză
  • Concept nou în tratarea tuberculozei care ajută la finalizarea tratamentului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum