Tulburarea bipolară ar putea fi o tulburare neuroprogresivă, sugerează un studiu recent

Tulburarea bipolară ar putea fi o tulburare neuroprogresivă, sugerează un studiu recent

©

Autor:

Tulburarea bipolară ar putea fi o tulburare neuroprogresivă, sugerează un studiu recent
Tulburarea bipolară este o tulburare psihiatrică debilitantă caracterizată prin perioade fluctuante de depresie È™i manie. Cercetătorii au bănuit de mult timp că tulburarea bipolară poate fi însoÈ›ită de modificări structurale È™i funcÈ›ionale anormale ale creierului. Un studiu longitudinal multicentric arată schimbări aberante în timp în creierul persoanelor cu tulburare bipolară, unele modificări fiind asociate în mod specific cu mai multe episoade de manie.
Studiul a implicat o echipă internaÈ›ională multicentrică de peste 70 de cercetători de la Grupul de lucru ENIGMA Bipolar Disorder Raportul cercetătorilor ilustrează puterea colaborării pe scară largă cu mai multe centre de cercetare. În cadrul studiului, cercetătorii au adunat date de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) È™i date clinice detaliate de la 307 persoane cu tulburare bipolară È™i de la 925 de persoane sănătoase, din mai multe locaÈ›ii din întreaga lume. ParticipanÈ›ii au fost evaluaÈ›i în două momente pe parcursul cercetării, cu o distanță de la È™ase luni la nouă ani între evaluări.

Conform concluziilor studiului, cortexul, stratul exterior al creierului, s-a subÈ›iat în timp într-o măsură mai mare la persoanele care au experimentat mai multe episoade maniacale, aceasta fiind È™i cea mai izbitoare constatare. Cele mai evidente modificări au fost remarcate în cortexul prefrontal, o zonă asociată cu controlul executiv È™i reglarea emoÈ›iilor. „Faptul că subÈ›ierea corticală la pacienÈ›ii cu tulburare bipolară este legată de episoadele maniacale subliniază importanÈ›a tratamentului pentru a preveni astfel de evenimente È™i este o informaÈ›ie importantă pentru psihiatri”, a declarat autorul principal, Mikael Landén, profesor È™i medic È™ef la Institutul de NeurosÈ™tiință È™i Fiziologie din cadrul Universității din Göteborg.

În comparaÈ›ie cu persoanele sănătoase, cele care sufereau de tulburare bipolară au arătat o creÈ™tere mai rapidă a ventriculilor creierului, cavități din creier care conÈ›in lichid cefalorahidian. În zonele corticale din afara cortexului prefrontal, participanÈ›ii cu tulburare bipolară au prezentat de fapt o subÈ›iere mai lentă decât participanÈ›ii sănătoÈ™i. „Lucrarea actuală indică faptul că tulburarea bipolară poate fi de fapt o tulburare neuroprogresivă, ceea ce ar putea explica agravarea simptome bipolare la unii pacienÈ›i”, declară co-autorul Christoph Abé, profesor asistent la Institutul Karolinska din Suedia.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-11-2021 | creare: 05-11-2021 | Vizite: 943
Bibliografie
Abnormal brain changes over time with bipolar disorder, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211102093422.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BiAffect - aplicaÈ›ia pentru detectarea modificărilor dispoziÈ›iei în tulburarea bipolară
  • Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu
  • Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferenÈ›ierea depresiei de tulburarea bipolară
  •