Anxietatea față de starea de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Anxietatea față de starea de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare
Anxietatea de sănătate este o problemă ce afectează un procent ridicat al populației, iar studiile recente arată că aceasta poate crește considerabil riscul de boli cardiovasculare.

Aceasta este caracterizată de teama și îngrijorarea excesivă a unei persoane privind posibilitatea de a avea diverse boli grave și solicitarea ajutorului medical în absența unei boli fizice. Pacienții cu anxietate de sănătate confundă anumite simptome fizice cu boli grave și cer în repetate rânduri ajutor medical, problema putându-se agrava, ducând la  ipohondrie.

Mai multe despre anxietatea de sănătate și despre ipohondrie, în articolele noastre.

Cercetările realizate în cadrul Spitalului Haukeland din Bergen (Norvegia) au vizat legătura dintre anxietatea de sănătate și bolile cardiovasculare.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul BMJ Open.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a 12 ani (între anii 1994-2009) și a inclus un eșantion de 7.052 persoane din grupul de studiu Norwegian Hordaland Health Study (HUSK), participanți născuți în intervalul de ani 1953-1957. Aceștia au fost chestionați inițial privind starea de sănătate, stilul de viață și educația. Între anii 1997-1999, acestora le-au fost prelevate probe de sânge pentru analize amănunțite  și le-a fost analizată greutatea, înălțimea și presiunea sangvină.

De asemenea, le-a fost analizat nivelul de anxietate cu ajutorul Indexului Whiteley, scorurile mai mari de 90% fiind considerate cazuri de anxietate. Pe durata perioadei de studiu, 234 de participanți, sau 3,2% din întregul grup, a prezentat un episod ischemic - un atac de cord sau angină acută.

De două ori mai mulți participanți cu anxietate de sănătate au dezvoltat boli cardiovasculare, comparativ cu cei care nu au prezentat semne de anxietate. Pe baza calculării factorilor de risc cardiac, s-a arătat că este un risc cu 73% mai mare de creștere a riscului de boli ischemice la persoanele cu anxietate.

S-a observat că riscul de boli cardiovasculare crește direct proporțional cu nivelul de anxietate. De asemenea, autorii studiului menționează că anumite caracteristici ale acestor persoane cu anxietate de sănătate, cum ar fi monitorizarea și analizele frecvente, nu reduc riscul de boli cardiovasculare, deoarece stresul constant și nivelul de alertă predispun la episoade asociate bolilor cardiovasculare.

Sursa: Medical NewsToday

Data actualizare: 08-11-2016 | creare: 08-11-2016 | Vizite: 2825
Bibliografie
Worrying about health increases heart disease risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313876.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicație pe telefon detectează anxietatea și tulburările dispoziționale la adolescenți
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
  •