Tulburările mentale în sarcină: cât de sigură este utilizarea extractelor medicinale?

Tulburările mentale în sarcină: cât de sigură este utilizarea extractelor medicinale?

©

Autor:

Tulburările mentale în sarcină: cât de sigură este utilizarea extractelor medicinale?
Un studiu recent publicat în Nature a examinat efectele sunătoarei, valerianei, hameiului, lavandei È™i macului din California asupra activității celulelor T. Studiul s-a concentrat pe tratamentul bolilor mentale nonpsihotice (BMN) la femeile însărcinate, deoarece terapia convenÈ›ională cu antidepresive È™i benzodiazepine ar putea dăuna mamei È™i fătului.
Frica de efecte teratogene determină multe femei însărcinate să evite să apeleze la tratament pentru tulburările mentale, care poate avea consecinÈ›e grave atât pentru mamă, cât È™i pentru copilul nenăscut. Medicamentele pe bază de plante au fost considerate o alternativă mai sigură la medicamentele convenÈ›ionale È™i multe femei însărcinate le-au folosit pentru a trata BMN uÈ™oare.

Studiul a implicat obÈ›inerea de celule mononucleare din sângele periferic (PBMC) de la donatori sănătoÈ™i È™i tratarea acestora cu extracte È™i compuÈ™i din plante medicinale în diferite concentraÈ›ii. Cercetătorii au evaluat impactul acestor substanÈ›e asupra viabilității, funcÈ›iei, apoptozei È™i genotoxicității celulelor T.

Rezultatele studiului au arătat că niciunul dintre extractele din plante nu a avut un efect semnificativ asupra viabilității sau funcÈ›iei celulelor T la concentraÈ›iile lor fiziologice. Nu au existat nici indicii de apoptoză sau genotoxicitate. Sunătoarea È™i valeriana au prezentat efecte inhibitoare asupra proliferării celulelor T, în timp ce valeriana a prezentat dovezi preliminare de imunomodulare. Lavanda nu a avut efecte imunologice identificate.

CompuÈ™ii specifici din plantele pe bază de plante au avut efecte diferenÈ›iate asupra celulelor T. Hiperforina, hipericina È™i valtratul au indus apoptoza È™i au inhibat viabilitatea È™i diviziunea celulară la anumite concentraÈ›ii. Hiperforina È™i hipericina au stimulat, de asemenea, producÈ›ia de interferon-gamma (IFN-γ), dar au inhibat producÈ›ia de citokine de către celulele T-helper È™i citotoxice. Valtrate a scăzut expresia markerilor de activare a celulelor T helper, dar nu a markerilor de activare a celulelor T citotoxice.

În concluzie, studiul sugerează că utilizarea preparatelor din plante pentru tratamentul bolilor mentale nonpsihotice nu reprezintă o ameninÈ›are semnificativă pentru echilibrul imunologic delicat în timpul sarcinii. Femeile însărcinate ar putea tolera probabil un făt alogenic È™i ar putea avea o apărare adecvată împotriva BMN. Cu toate acestea, sunt necesare investigaÈ›ii suplimentare pentru a confirma efectele substanÈ›elor din plante asupra sistemului imunitar adaptativ, în special a celulelor T, pentru a asigura siguranÈ›a acestora în timpul sarcinii.

sursa: News Medical
foto: PattPaulStudio / Shutterstock.com

Data actualizare: 20-06-2023 | creare: 20-06-2023 | Vizite: 403
Bibliografie
Herbal extracts for mental health: Are they safe for pregnant women?, link: https://www.news-medical.net/news/20230618/Herbal-extracts-for-mental-health-Are-they-safe-for-pregnant-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum