Tulburările mentale în sarcină: cât de sigură este utilizarea extractelor medicinale?

©

Autor:

Tulburările mentale în sarcină: cât de sigură este utilizarea extractelor medicinale?
Un studiu recent publicat în Nature a examinat efectele sunătoarei, valerianei, hameiului, lavandei și macului din California asupra activității celulelor T. Studiul s-a concentrat pe tratamentul bolilor mentale nonpsihotice (BMN) la femeile însărcinate, deoarece terapia convențională cu antidepresive și benzodiazepine ar putea dăuna mamei și fătului.
Frica de efecte teratogene determină multe femei însărcinate să evite să apeleze la tratament pentru tulburările mentale, care poate avea consecințe grave atât pentru mamă, cât și pentru copilul nenăscut. Medicamentele pe bază de plante au fost considerate o alternativă mai sigură la medicamentele convenționale și multe femei însărcinate le-au folosit pentru a trata BMN ușoare.

Studiul a implicat obținerea de celule mononucleare din sângele periferic (PBMC) de la donatori sănătoși și tratarea acestora cu extracte și compuși din plante medicinale în diferite concentrații. Cercetătorii au evaluat impactul acestor substanțe asupra viabilității, funcției, apoptozei și genotoxicității celulelor T.

Rezultatele studiului au arătat că niciunul dintre extractele din plante nu a avut un efect semnificativ asupra viabilității sau funcției celulelor T la concentrațiile lor fiziologice. Nu au existat nici indicii de apoptoză sau genotoxicitate. Sunătoarea și valeriana au prezentat efecte inhibitoare asupra proliferării celulelor T, în timp ce valeriana a prezentat dovezi preliminare de imunomodulare. Lavanda nu a avut efecte imunologice identificate.

Compușii specifici din plantele pe bază de plante au avut efecte diferențiate asupra celulelor T. Hiperforina, hipericina și valtratul au indus apoptoza și au inhibat viabilitatea și diviziunea celulară la anumite concentrații. Hiperforina și hipericina au stimulat, de asemenea, producția de interferon-gamma (IFN-γ), dar au inhibat producția de citokine de către celulele T-helper și citotoxice. Valtrate a scăzut expresia markerilor de activare a celulelor T helper, dar nu a markerilor de activare a celulelor T citotoxice.

În concluzie, studiul sugerează că utilizarea preparatelor din plante pentru tratamentul bolilor mentale nonpsihotice nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru echilibrul imunologic delicat în timpul sarcinii. Femeile însărcinate ar putea tolera probabil un făt alogenic și ar putea avea o apărare adecvată împotriva BMN. Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a confirma efectele substanțelor din plante asupra sistemului imunitar adaptativ, în special a celulelor T, pentru a asigura siguranța acestora în timpul sarcinii.

sursa: News Medical
foto: PattPaulStudio / Shutterstock.com

Data actualizare: 20-06-2023 | creare: 20-06-2023 | Vizite: 267
Bibliografie
Herbal extracts for mental health: Are they safe for pregnant women?, link: https://www.news-medical.net/news/20230618/Herbal-extracts-for-mental-health-Are-they-safe-for-pregnant-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: