Expunerea prenatală la pregabalină legată de riscul apariției malformațiilor congenitale

©

Autor:

Expunerea prenatală la pregabalină legată de riscul apariției malformațiilor congenitale
Expunerea la pregabalină în primul trimestru de sarcină poate fi asociată cu o creștere a riscului apariției anomaliilor congenitale - sugerează un studiu observațional publicat în revista Neurology.

Pregabalina este administrată în principal pentru durerea neuropată, însă indicațiie includ și tulburări psihiatrice, epilepsia și sindromul picioarelor neliniștite. Denumiri comerciale ale medicamentelor care au substanța activă pregabalină: Brieka, Lyrica, Pragiola, Pregabalin, Pregamid, Preglenix, Rabakir.

Datele strânse de la Serviciile de Informare Teratologică din șapte țări privind 164 de sarcini expuse au arătat că riscul de malformații a fost de trei ori mai mare decât la 656 de sarcini neexpuse. După limitarea datelor la expunerea în primul trimestru de sarcină și excluderea aberațiilor cormozomiale, rata malformațiilor congenitale a fost de 6% la cei 116 de copii expuși, față de 2,1% la cei 580 de copii neexpuși.

„Rezultatele studiului nostru trage un semnal de alarmă privind posibila creștere a incidenței malformațiilor congenitale în urma tratamentului cu pregabalină în primul trimestru de sarcină”, spune Ursula Winterfield, cercetător la Centre Hospitalier Universitaire Vaudois din Lausanne, Elveția.

Winterfield și colegii săi recunosc că grupul de studiu mic și diferențele de condiție maternă și expunerea concomitentă la altă medicație nu permit extragerea unor concluzii directe și definitive. Însă, în pofida acestor limitări, studiul atrage atenția asupra reevaluării tiparului de prescriere al pregabalinei.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 25-05-2016 | creare: 25-05-2016 | Vizite: 1368
Bibliografie
Maternal pregabalin exposure linked to major birth defect risk, link: https://www.news-medical.net/news/20160519/Maternal-pregabalin-exposure-linked-to-major-birth-defect-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea poate fi „transmisă” de la mamă la făt
  • Risc crescut de complicații la gravidele cu astm
  • Un model matematic poate determina cantitatea de bisfenol A care ajunge la făt în urma expunerii materne
  •