Turele de noapte, factor de risc pentru bolile coronariene

©

Autor:

Turele de noapte, factor de risc pentru bolile coronariene
Lucrul în tura de noapte poate crește riscul dezvoltării de boli coronariene. Aceasta este concluzia unui studiu amplu, organizat de divizia epidemiologică a MedUni Wien și condus de un cercetător de la Universitatea Harvard. Rezultatele au fost publicate în jurnalul științific JAMA.

La studiu au participat 240 000 de asistente medicale, care în ultimii ani au lucrat în schimburi. Rezultatele au arătat că persoanele care în ultimii 10 ani au avut un astfel de program de lucru, făcând inclusiv ture de noapte, aveau un risc cu 15-18% mai mare de a dezvolta o boală coronariană, comparativ cu cele care nu lucraseră noaptea. Riscul era semnificativ și după 5 ani de lucru în schimburi (inclusiv de noapte).

Aceste date sunt valabile și pentru participantele cu o stare bună de sănătate și care nu prezentau nicio afecțiune înainte de a începe acest program de muncă.

Studii anterioare realizate de această echipă de cercetători au arătat că persoanele care lucrează noaptea au un risc mai mare de cancer de sân și colon, de diabet, hipertensiune și adipozitate.

Pe de altă parte, riscul de boli coronariene scade atunci când persoanele își schimbă programul de lucru (exclusiv ture de zi) sau se pensionează.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 05-01-2019 | creare: 29-04-2016 | Vizite: 1746
Bibliografie
Working nights is bad for the heart, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-nights-bad-heart.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  • Bărbații cu păr cărunt au un risc cardiovascular mai ridicat
  •