Legumele și fructele conservate sau congelate sunt sănătoase?

Paradoxal, în unele condiții legumele și fructele din conservă sau congelate ar putea conține numeroși nutrienți, în comparație cu omoloagele lor așa-zise proaspete. Concentrația în componente nutritive începe să se diminueze progresiv din momentul în care produsele vegetale sunt recoltate. Acestea sunt îndepărtate de la sursa principală de hrană și încep să utilizeze proprii nutrienți pentru „a supraviețui”. Prin urmare, produsele care se regăsesc în comerț pot fi depozitate zile sau chiar săptămâni înainte ca acestea să fie consumate, ceea ce înseamnă modificări semnificative ale compoziției nutriționale. Pentru a crește perioada de valabilitate a fructelor și legumelor acestea sunt deseori recoltate înainte de maturarea completă, ceea ce înseamnă că sunt din start deficitare într-o serie de nutrienți. La polul opus, produsele vegetale conservate sau congelate sunt procesate imediat ce ajung la maturitate și astfel este împiedicată degradarea nutrienților.
Cu toate acestea, opinia publică este refractară cu privire la astfel de produse.
Este adevărat că înainte de conservare alimentele vegetale sunt supuse unor procedee termice de preparare în urma cărora se pot înregistra pierderi ale nutrienților, mai ales ale vitaminelor hidrosolubile din grupul B și C, respectiv unele vitamine pot fi inactivate prin procesul de congelare. Potrivit unei analize sistematice publicate în Journal of Science of Food and Agriculture, broccoli pierde circa 13% din vitamina C prin refrigerare o perioadă de 21 de zile, iar pierderile pot ajunge la 50% atunci când este congelat. Acestea sunt totuși compensate prin concentrațiile crescute de antioxidanți, în special polifenoli, care sunt prezervați prin congelare.
De asemenea, nu poate fi ingorată utilizarea unor aditivi precum sodiul în cadrul procesării acestor produse vegetale.
Cu toate acestea însă, nu sunt motive care să susțină evitarea alimentelor vegetale conservate sau congelate într-o dietă echilibrată.
În ceea ce privește aportul de legume și fructe, cantitatea consumată este mult mai importantă în comparație cu forma în care acestea sunt consumate (crude sau preparate) sau achiziționate (proaspete, întregi sau gata porționate, în conservă, congelate).
Sursa: Curiosity
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fructele in exces
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Smoothiurile contin și fibrele fructului?
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte