Umorul copilului dezvăluie aspecte despre sănătatea sa psihică

©

Autor:

Umorul copilului dezvăluie aspecte despre sănătatea sa psihică
La fel ca adulții, copiii folosesc umorul în viața de zi cu zi - unii fac haz de propria situație, iar alții se amuză pe seama celorlalți. Cercetătorii au vrut să descopere efectul umorului asupra relației cu ceilalți și asupra stimei de sine. În acest scop, au studiat utilizarea umorului la copiii între 11 și 16 ani, descoperind o serie de legături între tipul de umor și sănătatea psihică.

Cercetările anterioare (conduse de Prof. Rod Martin) au identificat patri tipuri de umor la adulți, acestea având efecte pozitive sau negative asupra relațiilor cu ceilalți și stării psihice:
  • Stiluri de umor adaptative:
- umor de autoîmbunătățire (self-enhancing) - folosit pentru a ridica stima de sine, dar nu în detrimentul celorlalți; face haz de situație
- liant (affiliative) - îmbunătățește relațiile cu ceilalți și reduce tensiunile interpersonale; glumind cu prietenii
  • Stiluri de umor dezadaptative:
- autodistructiv (self-defeating) - folosit pentru a îmbunătăți relațiile cu ceilalți, dar în propriul detriment; propria țintă a glumelor pentru amuzamentul celorlalți
- agresiv, umilitor (aggressive) - folosit pentru a ridica stima de sine în detrimentul celorlalți; ridiculizare, tachinare

Aceste două stiluri de umor au fost legate de aspectele ajustării psihologice și sociale. În mai multe studii, umorul adaptativ a fost asociat cu o sănătate psihică mai bună decât umorul dezadaptativ.

Copiii din studiul de față au completat un chestionar la începutul anului școlar. Copiii cu umor de tip autodistructiv (self-defeating) au fost mai predispuși să se simtă singuri și deprimați la sfârșitul anului școlar, și totodată să aibă o stimă de sine mai scăzută.

Totuși, foarte rar un copil/o persoană folosește un singur tip de umor, ci mai degrabă o combinație. Luând și acest aspect în considerare, cercetătorii au descoperit că acei copii care folosesc mai mult umorul autodistructiv (self-defeating) decât celelelte tipuri au un scor mai ridicat la adaptarea socială, față de copiii care folosesc toate tipurile de umor, în aproximativ aceeași măsură.

În concluzie, copiii ar trebui încurajați să folosească mai mult un umor de tip liant (affiliative) și de autoîmbunătățire (self-enhancing), acestea fiind benefice pentru sănătatea psihică și stima de sine. Autorii pledează pentru introducerea informațiilor despre stilurile de umor în educația copiilor, pentru conștientizarea efectelor acestora.

Rezultatele studiului condus de cercetătorii din Marea Britanie au apărut în publicația electronică Europe’s Journal of Psychology.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 02-02-2020 | creare: 01-02-2017 | Vizite: 1973
Bibliografie
1. What a child’s humour reveals about their psychological well-being, link: https://theconversation.com/what-a-childs-humour-reveals-about-their-psychological-well-being-70880
2. Care este stilul tău de umor?, link: https://psihoechilibru.wordpress.com/2015/01/11/care-este-stilul-tau-de-umor/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce spune neuroștiința despre umor?
  • Persoanele amuzante sunt mai inteligente decât cele sobre - confirmat științific
  • Cum te poate face autoironia să te simți mai fericit
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum