Un algoritm poate determina doza și sincronizarea perfectă a cofeinei

©

Autor:

Un algoritm poate determina doza și sincronizarea perfectă a cofeinei
Potrivit unui studiu recent, un algoritm informatic nou dezvoltat ar putea optimiza cantitatea și momentul de consum a cafelei, pentru a contracara cel mai bine somnolența și a amplifica starea de alertă.
Cofeina este stimulantul cel mai frecvent utilizat pentru a combate efectul deprivării de somn asupra performanțelor neurocomportamentale. Totuși, pentru cel mai bun efect, cafeaua trebuie să fie băută la momentul potrivit și în cantitatea corectă. În acest scop, experți în biotehnologie de la Medical Research and Materiel Command din Fort Detrick, Maryland au dezvoltat un algoritm informatic ce stabilește doza și momentul necesare pentru ca creierul să funcționeze la eficiență maximă.

La ce oră este mai indicat să bem cafeaua și de ce?
Potrivit autorilor, folosirea algoritmului poate îmbunătăți starea de alertă cu până la 64%, în sondițiile consumării aceleiași cantități de cofeină. Alternativ, cu ajutorul algoritmului o persoană ar putea reduce consumul de cofeină cu până la 65%, dar menținând aceleași efecte.

Studiul a combinat un model matematic ce prezice efectele privării de somn și ale consumului de cafea asupra performanțelor privind vigilența psihomotorie cu un algoritm de calcul pentru optimizare. Utilizatorul introduce în computer programul său de somn-alertă și cantitate amaximă de cofeină permisă, iar algoritmul îi oferă o strategie personalizată de consum a cafelei.

Algoritmul a fost evaluat comparând strategiile de dozare din patru studii experimentale anterioare privind deprivarea de somn. Pentru fiecare studiu s-au folosit două strategii de dozare: una pentru îmbunătățirea vigilenței psihomotorie cu aceeași cantitate de cofeină și cealaltă pentru a obține aceeași vigilență, dar cu o cantitate mai mică de cafeină. Astfel s-au obținut strategii de dozare ce fie îmbunătățesc performanța cu până la 64%, fie scad consumul de cofeină cu până la 65%.

Algoritmul ar putea fi integrat într-un program disponibil online - 2B-Alert, pentru a putea fi folosit de orice utilizator de internet. Însă, autorii avertizează asupra limitărilor studiului: a fost evaluată doar vigilența psihomotorie, nu și alți parametri cognitivi, cum ar fi învățarea și, în plus, algoritmul nu ia în calcul deprivarea susținută de somn, ori variația individuală privind sensibilitatea la cofeină.

Sursa: Science Daily, IFLScience

Data actualizare: 07-06-2018 | creare: 07-06-2018 | Vizite: 1215
Bibliografie
1. New algorithm determines ideal caffeine dosage and timing for alertness, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180604093116.htm
2. New Computer Algorithm Tells You When And How Much Caffeine To Down For Optimized Brain Power, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/new-computer-algorithm-tells-you-when-and-how-much-caffeine-to-down-for-optimized-brain-power/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Ce efecte are Coca Cola asupra organismului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum