Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului

©

Autor: Redacția ROmedic

Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
Un studiu publicat in revista Hepatology - aparținând Asociației Americane pentru studierea bolilor ficatului (American Association for the Study of Liver Diseases) - arată că un consum ridicat de cafea, indiferent de conținutul de cofeină, este legat de nivele mai scăzute ale enzimelor anormale din ficat. Concluzia este că substanțele chimice din cafea - altele decât cofeina - pot ajuta la protejarea ficatului.

„Studiile anterioare au arătat că consumul de cafea ar putea avea un efect de protejare a ficatului, însă dovezile nu arată clar dacă și cafeaua decofeinizată are același efect”, a spus principalul cercetător din cadrul studiului, Dr. Qian Xiao de la National Cancer Institute in Bethesda, Maryland.

Studiul a inclus 27.793 participanți cu vârsta peste 20 de ani. Echipa medicală a măsurat mai mulți markeri pentru funcția hepatică, inclusiv alaninaminotransferaza (ALT), aspartataminotransferaza (AST), fosfataza alcalina (ALP) și gama-glutamiltransferaza (GGT), pentru a determina starea de sănătate a ficatului.

Participanții care au băut trei sau mai multe cești de cafea pe zi au avut nivele mai scăzute ale ALT, AST, ALP și GGT, în comparație cu cei care nu au băut deloc cafea. Nivele mai mici ale acestor enzime s-au găsit și la cei care au băut cafea decofeinizată.

„Cercetările noastre leagă consumul de cafea cu și fără cofeină de nivele scăzute ale enzimelor. Aceste date sugerează că alte substanțe decât cofeina promovează sănătatea ficatului. Sunt necesare alte studii pentru a identifica aceste substanțe”, spune Xiao.

Sursa: National Cancer Institute citat de NewsMedical

Data actualizare: 05-10-2019 | creare: 10-10-2014 | Vizite: 7810
Bibliografie
Decaffeinated coffee may benefit liver health, link: https://www.news-medical.net/news/20141010/Decaffeinated-coffee-may-benefit-liver-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum