Consumul ridicat de cafea a fost asociat cu creșterea riscului de cancer colorectal la bărbați

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul ridicat de cafea a fost asociat cu creșterea riscului de cancer colorectal la bărbați
Rolul consumului de cafea asupra dezvoltării cancerului continuă să fie cercetat, având în vedere rezultatele ambivalente care s-au obținut până în prezent. De exemplu, o meta-analiză realizată în 2011 ce a vizat 59 de studii privind relația dintre consumul de cafea și cancer, a ajuns la concluzia că incidența cancerului este mai scăzută în cazul celor care consumă cafea, dar că în același timp există o corelație inversă între cele două în anumite tipuri de cancer.

Într-un studiu publicat în mai 2014 în Journal of Epidemiology și realizat în Japonia a fost evaluată relația dintre consumul de cafea și incidența cancerului colorectal.

Analiza s-a desfășurat pe o populație de 58 221 de persoane, dintre care 23 607 de bărbați și 34 614 femei. Din acest total au fost identificate 687 de cazuri de cancer de colon și 314 de cancer rectal. Participanții au fost intervievați despre cantitatea de cafea consumată zilnic. Doar în cazul bărbaților s-a observat că cei care consumau cel puțin două cești de cafea pe zi prezentau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer. Mai exact riscul a fost de 1,26% în cazul celor cu 2-3 cești de cafea zilnic și de 1,79% pentru cei care consumau mai mult de 4 cești de cafea pe zi. La femei nu s-a înregistrat nicio corelație între consumul de cafea și incidența cancerului colorectal.

Studiul a identificat și anumite caracteristici alimentare și socio-demografice ale participanților predispuși către un risc de cancer colorectal mai mare: pe lângă un consum ridicat de cafea, aceștia erau tineri, cu un nivel educațional ridicat, fumători, consumatori de alcool și de carne roșie. E posibil ca unele dintre caracteristici să explice și diferența dintre genuri: în general femeile consumă mai puțin alcool și fumează mai puțin.

În continuare este nevoie de studii suplimentare pentru a se putea spune cu certitudine care este rolul cafelei în privința apariției cancerului.

Data actualizare: 29-03-2019 | creare: 22-08-2014 | Vizite: 3667
Bibliografie
Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies, link: https://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2407-11-96.pdf
Coffee Consumption and Risk of Colorectal Cancer: The Japan Collaborative Cohort Study, link: https://www.jstage.jst.go.jp/article/jea/advpub/0/advpub_JE20130168/_pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •