Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
©
Autor: Redacția ROmedic

Se pare că în spatele răspunsului individual la cafeină există un mecanism genetic specific; aceasta este o ipoteză mai veche a lumii științifice, însă nu fuseseră până în prezent identificate cu exactitate genele responsabile.
Cercetarea de față a studiat caracteristicile genetice a peste 120.000 de persoane ce consumau cafea zilnic.
În urma acesteia, au fost identificate două variante genetice responsabile de metabolizarea cafeinei (POR și ABCG2) și două care influențează efectul de „recompensă” al substanței conținute de cafea (BDNF și SLC6A4)
De asemenea, alte două gene implicate în metabolismul glucozei și cel al lipidelor (GCKR și MLXIPL) au fost asociate pentru prima oară cu efectele metabolice și neurologice ale cafeinei.
Conducătorul cercetării a declarat că „au fost identificate subgrupe de persoane ce pot beneficia de o stare de sănătate mai bună prin ajustarea consumului de cafea (mărirea sau scăderera aportului)”.
Așa se explică de ce unele persoane consumă mai multă cafea pentru a beneficia de efectele binecunoscute (energie, vigilență, rezistență fizică, atenție, putere de concentrare), în timp ce în cazul altora, o cantitate foarte mică este suficientă.
Efectul poate fi rezumat astfel: aportul de cafea este „modulat natural” la nivel genetic.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 30-04-2023 | creare: 09-10-2014 | Vizite: 3287
Bibliografie
Coffee drinking habits 'driven by genetics,' study suggests, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283515.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Beneficiile tescovinei - compușii polifenolici din resturile de struguri
- Recomandări ale ghidurilor globale pentru aportul alimentar de sodiu și potasiu
- Extractele antioxidante din frunze de măslin grecesc și spaniol au efecte antimicrobiene, anticancerigene și antiangiogene
- Coloranții alimentari sintetici rămân omniprezenți în alimentele ambalate din Statele Unite
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ma simt rau in special cand beau cafea si dimineata
- Cum adica fara cafea in homeopatie?
- Tensiune mica, dependenta de cafea, dureri de cap...
- Tremuratul mainilor dimineata daca beau cafea si fumez pe stomacul gol
- Cafeaua in locul tigarilor
- Diabet, tigari, cafea... infectie masea
- Tulburari digestive dupa ce am baut o cafea pe stomacul gol
- Cafea pe timpul sarcinii
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei