Un instrument simplu de diagnostic prezice riscul individual de Alzheimer

©

Autor:

Un instrument simplu de diagnostic prezice riscul individual de Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au efectuat un studiu pe care l-au publicat în jurnalul academic Nature Medicine. Aceștia au dezvoltat un algoritm care îmbină datele dintr-un test simplu de sânge și din teste scurte de memorie, cu scopul de a prezice cu precizie, fiabilitate și într-un mod accesibil riscul de boală Alzheimer în viitor.
Importanța deosebită a acestui studiu constă în faptul că 20-30% dintre pacienții cu boala Alzheimer sunt diagnosticați greșit în cadrul asistenței medicale de specialitate. Situația este mai nefavorabilă în cadrul asistenței medicale primare.

În trecut s-a remarcat că măsurarea proteinelor tau și beta-amiloid dintr-o probă de lichid cerebrospinal, împreună cu scanarea PET (tomografia cu emisie pozitronică) ajută la diagnosticarea acestei boli neurodegenerative. Din păcate aceste metode au un cost crescut și se găsește cu greutate o clinică medicală unde pot fi efectuate.

În cadrul studiului suedez BioFINDER au fost evaluați 340 de pacienți cu declin cognitiv subiectiv și afectare cognitivă ușoară, iar rezultatele au fost confirmate într-un studiu nord-american, ADNI (Inițiativa de Neuroimagistică a Bolii Alzheimer), pe un număr de 543 de persoane. Acești pacienți au fost examinați în clinicile de memorie și li s-a aplicat algoritmul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Lund.

Noua metodă accesibilă online, care prezice cu o certitudine de 40% riscul de Alzheimer în următorii 4 ani la o persoană cu afectare ușoară a memoriei, e alcătuită dintr-o îmbinare a două teste.

Testul de sânge este simplu, evaluează o variantă fosforilată a proteinei tau (P-tau) și o genă de risc pentru demența de tip Alzheimer. Testele cognitive, în număr de trei, sunt scurte, finalizarea acestora durând doar 10 minute. Acestea evaluează memoria și funcția executivă.

Cel mai important avantaj al noului algoritm este că a fost dezvoltat în așa fel încât să poată fi utilizat în clinici care nu dețin acces la instrumente avansate de diagnostic, acest lucru aducând o îmbunătățire majoră în diagnosticul demenței de tip Alzheimer în cadrul asistenței medicale primare și în țările în curs de dezvoltare, cu resurse limitate.

„Algoritmul ne va permite să recrutăm persoane cu Alzheimer într-un stadiu incipient, moment în care noile medicamente au șanse mai mari de a încetini evoluția bolii”, a spus profesorul Oskar Hansson, care a condus grupul de cercetare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-05-2021 | creare: 28-05-2021 | Vizite: 384
Bibliografie
Simple diagnostic tool predicts individual risk of Alzheimer's, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210524161701.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum