Un nou factor de risc pentru dislipidemia la adolescenți, identificat de cercetători

©

Autor:

Un nou factor de risc pentru dislipidemia la adolescenți, identificat de cercetători
Rigiditatea arterială poate reprezenta un factor de risc care trebuie vizat în prevenirea și tratamentul rezistenței la insulină și a dislipidemiei de la o vârstă fragedă, sugerează o lucrare publicată în revista Hypertension. Oamenii de știință au efectuat cercetarea actuală folosind date dintr-unul dintre cele mai extinse studii prospective de cohortă de naștere în curs de desfășurare.
Rezistența la insulină și dislipidemia, cum ar fi trigliceridele crescute și colesterolul HDL scăzut, sunt factori majori de risc prevenibili pentru diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și deces. La nivel global, prevalența diabetului zaharat de tip 2 cu debut tânăr, adică a diabetului de tip 2 diagnosticat înainte de vârsta de 40 de ani, este în creștere. Dovezile emergente au arătat că rigiditatea arterială ar putea fi un nou factor de risc cauzal în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 în rândul adulților. Din cauza lipsei anumitor studii efectuate în rândul adolescenților, nu a fost clar dacă efectele sunt aceleași.

Studiul actual, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est, Universitatea din Exeter, Institutul de Inginerie Cardiovasculară din Massachusetts și Universitatea din Bristol, examinează dacă trăsăturile aterosclerotice preclinice, cum ar fi rigiditatea arterială, preced temporal dezvoltarea rezistenței la insulină, hiperinsulinemiei și dislipidemiei, în rândul adolescenților. În cadrul studiului, desfășurat pe o perioadă de șapte ani, au fost incluși peste 3.800 de adolescenți în vârstă de 17 ani.

Cercetătorii au descoperit faptul că rigiditatea arterială în adolescență poate fi un factor de risc cauzal pentru hiperinsulinemie și rezistență la insulină la vârsta adultă tânără, în ciuda controlului pentru factori de risc importanți, cum ar fi fumatul, activitatea fizică, grăsimea corporală, masa musculară scheletică, ritmul cardiac, tensiunea arterială, istoricul familial, etc. De asemenea, rigiditatea arterială la adolescență pare să preceadă temporar HDL-colesterolul scăzut la adulții tineri, deși cu semnificație statistică limită.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-01-2022 | creare: 21-01-2022 | Vizite: 361
Bibliografie
Arterial stiffness in adolescence may be a causal risk factor for insulin resistance and dyslipidemia, link: https://www.news-medical.net/news/20220118/Arterial-stiffness-in-adolescence-may-be-a-causal-risk-factor-for-insulin-resistance-and-dyslipidemia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul lipidelor în procesul de îmbătrânire, sănătate și boală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum